Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Биберон залъгалка и приучване към гърне

Здравейте, заради работното ми време намам възможност да посещавам групите за обяна на опит, но съм идвала на училището за родители преди да родя и съм убедена, че съветите които давате са много полезни. Затова сега се обръщам към вас за съвет. Имам здраво и добре развиващо се момче на 1 година и 10 месеца, но имаме и 3 навика, с които трябва да се справим:
1. Все още използва биберон залъгалка когато спи, но я търси и през деня, когато е неспокоен. Нормално ли е за тази възраст, вредно ли е за него, за зъбите или за захапката му? Как да му помогна да се откаже от това, без да страда прекалено? Трябва биберонът да изчезне изведнъж или постепенно?
3. Все още сме с памперс постоянно. Той ходи на ясла от 5 месеца. И в яслата и в нас го слагаме на гърне, но все още не казва, когато му се ходи. Ако изобщо каже нещо то е за голяма нужда и обикновенно в момента, в който каже вече е късно. А малката нужда изобщо не я свързва с гърнето. И за това се питам до кога е нормално и как да го науча да се усеща и да казва?

Очаквам отговорите и съветите ви с нетърпение. Благодаря предварително.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Биберон залъгалка и приучване към гърне
Здравейте,

аз зададох въпросите си преди време и за мое голямо щастие вече мисля, че се справихме с един от проблемите. Синът ми вече не използва биберон-залъгалка :-) . Сега като чета съветите ви, разбирам че всъщност съм използвала подобен похват. Стана малко по-рязко отколкото очаквах, но началото беше поставено от детето. Една вечер преди лягане започна да хвърля разни играчки зад дивана и като не му останаха дребни неща, които да могат да влязат там, си хвърли и биберона. Аз му казах, че тези играчки и биберона сега са отишли при малките меченца, които са бебета и имат повече нужда от тях. Той много обича играчки мечки и приказки за мечки и не реагира зле. След това си легна и заспа без проблем, а аз не можах да повярвам. Но нещата не са чак толкова розови. В следващите 10 дни постоянно ме питаше за биберона - сутрин, през деня, преди лягане, през нощта, когато е сърдит или се е ударил и т.н. Аз обаче му повтарях историята за малките бебета мечета и някъде през втората седмица спря да ме пита за биберона. Много се надявам повече да не се връща към това по никакъв повод.

По втория проблем с махането на памперса: Аз го слагам на гърне и той понякога си върши работа там, но няма и идея, че може да бъде без памперс, нито пък знае, какво точно ще усети тогава. Но да, мисля да изчакам да стане по-топло и да започна да го оставям без памперс през времето, когато е с мен. Така ще мога да му обясня, какво трябва да стане и какво трябва да ми казва.

Благодаря ви много за съветите :-)
Veselka Marinova, 19.5.2012 г. 14:39:01

Биберон залъгалка и приучване към гърне

Здравейте,

Ще започна с първия въпрос, относно залъгалката. Много са противоречиви мненията за това дали е вредно за захапката, зъбките и други причини. В нашата сфера, залъгалката се свързва с бебешки период и най-вече с идеята за самостоятелността. Отказването на биберона е една важна раздяла за детето и тя се преживява като такава. Тя е свързана с нивото на самостоятелност на детето, с неговата способност да се успокоява и други. Ако детето е по-тревожно, по-привързващо се, по-трудно ще мине този период. Като система за отказване е важно да измислите причина защо махате биберона - например: Ти си вече голям и можеш да се справяш сам вече, знаеш как да се успокояваш и е време да пуснем (как наричате биберона) да си ходи вече. Той има важна работа с друго бебенце/с някое животинче като мече, куче и тн ако сте играли. Трябва да му кажеш чао и да го пуснем. Ако ти стане много мъчно, ще му се обаждаме по телефона и ще питаме как е биберона, можем да си говорим за него с теб или да ми го нарисуваш, за да си го запазим. Може да го снимаме и когато ти е мъчно да го виждаш на снимка.
Ако детето е много тревожно, заpочнете игри - всеки път като не я ползва да й казва "чао" и когато му я давате - здрасти. Да я дава на някоя играчка да я ползва за няколко часа и това време да се увеличава, докато вече не уговорите да му я подарите. Детето ще се присеща, след като е казало доброволно чао, но вие му разказвайте как той е казал вече чао, как сте говорили да направите снимка и тн. Успокоявайте го с повече близост в началото и след това малко по малко прехвърлете успокоението на него.

Относно гърнето - детето се учи приблизително около втората годинка, понякога след нея, да контролират органите си. Хубаво е да изчакате хубавото време, за да махнете памперса изцяло и да вижда и той как пишка, как малко по малко е хубаво да пишка в гърнето или тоалетната и чак тогава ще дойде момент той да казва.

Поздрави!

Tcvetelina Todorova, 18.5.2012 г. 22:13:10

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber