Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Неразбираем детски говор

Здравейте и от мен! Имам дъщеря на 2 години и 1 месец. В речника си има около 30-40 думи, които обаче в повечето случаи използва самостоятелно, много рядко се случва да състави словосъчетания от две или три думи. Проблемът е, че говори доста неразбрано и използва една и съща дума за назоваване на няколко предмета. Артикулира почти всички звуци, но когато говори използва повтарящи срички (ка - ка, тата, мама, баба, дада, папа и др.). Иначе общува много спокойно с деца и възрастни, дори и с такива, които не познава, тя е инициатор на контактите и дори доста често се случва да й правя забележка, че досажда на хората. Бърбори непрекъснато, но определено има нужда от "преводач". Аз съм ресурсен учител и може би от естеството на работата изпитвам притеснение поради неясното й изказване, а може би има нужда от консултации с логопед. Ние живеем в малък глад и тук няма на кой да се доверя. Бих ви била много благодарна, ако ми дадете съвет как да постъпя и трябва ли да се притеснявам от задълбочаване на проблема. Предварително благодаря.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Много Ви благодаря за отговора. Тя много добре разбира всичко - посочва персонажите в книжките, познава почти всички животни и може да изпълнява команди от по три последователни действия. Притесняваше ме това, че когато съставя двусловни словосъчетания не използва глаголи. Ще последвам съветите Ви и се надявам, че нещата ще се оправят. Още веднъж сърдечно благодаря. Приятен ден.
Пепа Цоневска, 06.6.2012 г. 15:30:42

Здравейте,
На 2 години едно типично развиващо се дете може да посочва предмети или изображения, когато са назовани. Знае имената на близките си хора и на някои части от тялото. Изпълнява прости инструкции. Повтаря думи, чути в разговор. Посочва обекти в книжка. Започва да казва изречения с 2 до 4 думи.
От въпроса ви разбирам, че дъщеря ви съставя фрази от две и повече думи, но го прави рядко. Това, както и неразбираемият говор все още не се счита за значително отклонение от нормата. Може да подпомогнете езиковото развитие, като обогатите речника й. Снабдете се с карти с изображения на предмети и действия. Назовавайте ги. Нека детето посочва картината, а после и да се опитва да изрича съответната дума. Включeте повече глаголи в речта й. Когато разглеждате заедно книжки, задавайте често въпросите: „Какво е това?/ Кой е това?”, „Какво прави (правят)?”. Изисквайте пълен отговор. Например: „Мечето яде.”
Продължете да наблюдавате развитието на детето и ако притесненията ви не отпаднат, се обърнете към логопед.
Невена Илиева, 06.6.2012 г. 08:54:08

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber