Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Затруднения в говора на 3-годишно детенце

Здравейте,
Имам дъщеря на 3 години, на 15-ти ги навърши и мисля, че е от късно проговорилите. Едва от 2, 3 месеца говори. Нашият проблем се състои в това, че говори доста неразбираемо, съкращава думите и се затруднява в изговарянето на някои букви, например '' В'' и ''Р''. Когато съкрати дадена дума, ако я изговорим по срички я казва, но цялата не може и другият проблем е, че когато искам да седнем да се учим не мога да и задържа вниманието, писва й. Да започна ли да я вода на логопед? Знам, че децата са индивидуални, но всички деца на нейната възраст говорят доста добре. Когато иска да разкаже нещо, понякога, използва и бебешки език, защото се старае да говори бързо, а явно се затруднява 

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

zdr
прави си изречение знае да брои изплнява команди разбира всичко с тези неща нямаме проблем знае аз ти мене знае за какво се изплзват местоименията но просто се затруднява при изговора на думите и ги съкращава и когато се учим когато neможе да изговори дадена дума се ядосва и бяга аз я карам по няколко пъти може досадно да и става
Ивона Василева, 23.6.2012 г. 12:35:22

Здравейте,
Вярно е, че има ранни и късни говорители. За късни говорители е характерен различен стил на усвояване на езика. Те са ориентирани повече към интонационните модели и готовите фрази, а не към думите. Може да се наблюдава вариращо произношение на една и съща дума при всяка следваща употреба. Често говорът е по-неразбираем.
Стратегията, която използвате за разделяне на трудните думи на срички, е правилна. За съжаление описанието на речта на детето е много общо. Не споменавате дали разбира инструкции, дали съставя изречения, използва ли лични местоимения като „аз”, „ти” и т.н. Бързата загуба на интерес и слабата способност за концентрация на вниманието върху дадена дейност или обект за по-дълго време са фактор, който допълнително би могъл да забави езиковото развитие.
Повече за маркерите на развитие на 3-годишна възраст може да научите на http://logomagika.alle.bg/deistvai-navreme/3-godini/.
Направете консултация с логопед. В лична среща специалистът ще може да направи пълна оценка на езиковите и говорни умения на детето, както и ще натрупа впечатления за цялостното му развитие.
Невена Илиева, 22.6.2012 г. 11:02:34

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber