Online School
Регистрирани потребители: 22807
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Кърменето на обществено място-лесно, удобно, приятно

С настъпването на топлите дни се увеличава значително и времето, което прекарваме навън. Ако имаме малко или по-голямо кърмаче, то обикновено ни придружава навсякъде. И, нормално, огладнява на обичайните за възрастта му интервали. Какво да правим, когато кърмачето огладнее, а ние сме далеч от дома и нямаме възможност да се приберем достатъчно бързо? Може ли да го накърмим, където и да се намираме, без притеснения?
Общественото отношение към кърменето навън у нас е смесено. Все още то се възприема като дейност по-скоро интимна, подходяща за извършване в уединението на дома. Въпреки сексуалната революция или именно поради нея, кърмещата навън жена нерядко може да срещне погледи, изпълнени с недоумение или укор. А всъщност тя излага на показ много по-малко от гръдта си, отколкото може да се види съвсем свободно по реклами, корици на списания и дори по страниците на ежедневниците.
Въпреки това все повече майки намират за нормално и естествено да предложат гърда на огладнялото си бебе на публично място и кърмят своите деца в паркове и градинки, в ресторанти и на летища, в банката, в метрото и изобщо нaвсякъде, където ходят извън дома си. Кърменето навън може да бъде и съвсем дискретно – на по-закътана пейка в парка, заобиколена от приятелки, никой няма и да разбере, че кърмите. Можете да носите и удобни за кърмене дрехи – с цип, с копчета, с голямо деколте или с възможност да се раздели платът и да се извади дискретно гърдата, без да се повдига блузата. Има и специални сутиени за кърмене, които позволяват лесно изваждане и прибиране на гърдата. Ако се притеснявате каква част от тялото ви е открита, когато кърмите навън, може да потренирате пред огледалото у дома и сама да се уверите, че всъщност се вижда много по-малко, отколкото предполагате. Някои майки избират да накърмят бебето си навън, но на достатъчно уединено място – например в автомобила си или в автомобила на приятел, в стаите за преповиване и почивка в моловете, на пейка в парка, но и на алея с по-малко пешеходци и седнали с гръб към минувачите, в съблекалните в големите магазини, в сепарето на заведение. Обикновено самото засукване на бебето е по-деликатният момент, когато то може да се върти, да хваща и пуска гърдата и тогава да се вижда по-голяма част от тялото ви. Когато бебето засуче добре и се успокои на гърдата, може и никой да не се досети какво точно правите. Може да посетите и среща на Ла Лече Лига, където вероятно ще се чувствате комфортно да накърмите бебето си в кафене, детски клуб или в парка в компанията на още дузина жени, кърмещи своите деца по същото време и на същото място. Освен това събитията на Ла Лече Лига са подходящо място да обмените опит с други кърмещи жени, да си поговорите за притесненията си да кърмите на публични места или пред други хора и да обсъдите откъде възникват тези притеснения.
Освен специалните дрехи за кърмачки с по-лесно откопчаване или подходяща кройка, някои майки избират да се снабдят и с покривала за кърмене. Това може да е памучна пелена, леко одеалце или действително специално кърмаческо покривало, подобно на престилка, което майката премята през врата си и покрива предната част на торса си, а сучещото бебе остава под покривалото. Това може и да е добра идея, ако се притеснявате да покажете незначителна част от плътта си, и все пак тези покривала неизменно будят любопитство и често играят роля на плакат, на който пише: “В момента кърмя бебето си!” Може да наметнете леко одеалцето или специалното покривало в началото на засукването, когато бебето не се е позиционирало на гърдата добре, все още се намества и по-голяма част от вас може да остане пред погледите на минувачите. Когато бебето засуче, може да махнете покривалото. Някои жени се притесняват да кърмят не само навън, но и у дома, пред хора от близкото си обкръжение като свекър, баща и други роднини и близки приятели мъже. В този случай майката може да се премести в друга стая с по-малко компания около себе си или да помоли хората, от които се смущава, да излязат за малко. В идеалния вариант, майката е добре да си осигури подкрепата за кърмене на хората от най-близкото си обкръжение и да разчита на тяхното насърчение да храни детето си на поискване и по най-естествения и за майката, и за бебето начин.
Какъвто и метод да изберете да кърмите детето си навън, важно е да знаете, че кърменето е естественото хранене на бебето, а да задоволи нуждите на бебето си е приоритет на всяка майка. Кърмените бебета могат да настояват да бъдат хранени навън на същото основание, както и бебетата, които се хранят с шише или възрастните, които хапват по един бърз сандвич на крак. Кърменето навън е просто акт на хранене на бебето ви.
И накрая, но не по важност, много поддръжници на кърменето призовават жените, които кърмят навън, да не се стараят да го правят твърде дискретно. Те смятат, че колкото по-често се срещат майки, които кърмят децата си на обществени места, толкова повече кърменето ще се превръща в обичайна гледка от ежедневието ни. Помислете само – когато кърмите своето бебе навън, може да дадете кураж и увереност на някоя бъдеща майка и тя да прави като вас и да й помогнете да преодолее смущението си. Ла Лече Лига окуражава майките да се чувстват комфортно с кърменето на бебетата си, независимо дали ще изберат да го правят само у дома, или и на публични места, повече или по-малко дискретно. Кърменето е важна част от връзката майка-бебе.

Автор на статията е Милена Николова, Ла Лече Лига помощник по кърмене


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber