Online School
Регистрирани потребители: 22351
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Ще навреди ли биберонът залагалка

Бибероните залъгалка изглеждат съществена част от родителския арсенал за успокояване на бебето. Бебетата се успокояват като сучат, така че какво по-удобно от това малко преносимо устройство, което лесно влиза в устата на бебето? И все пак, не са ли гърдите за това? Даването на биберон залъгалка ще предизвика ли проблеми с кърменето или може и двете да работят едновременно?


Защо бебетата обичат да сучат?
Сукането е основна нужда за бебетата; то им дава и храна, и успокоение. Гърдата е перфектният инструмент за това. Всеки пък, когато бебето суче, то си осигурява достатъчно мляко, тъй като дори и да не поема кърма в момента, сукането на гърда стимулира производството на кърма. Също така, успокоението от сукането се допълва от физическата близост при гушкането в ръцете на мама. Бебетата просто обожават да са с майките си!


Защо да даваме биберон залъгалка?
Сукането е основно умение, с което всички бебета се раждат. Минути след раждането, новороденото може да засуче на гърда и да суче достатъчно добре, за да получи мляко. Способността да суче е вродено умение за оцеляване и тъй като то е толкова важно, трябва да бъде и приятно за бебето.
В продължение на хилядолетия майките инстинктивно са поставяли бебетата си на гърда, за да ги успокоят, когато има нужда. Трябва само да наблюдаваме колко често бебетата слагат предмети в уста, за да разберем, че това е начинът, по който те опознават света.
Но с нарастването на непопулярността на кърменето сред майките се увеличава необходимостта от заместител, който да задоволи нуждата на бебето от сукане. Така бибероните залъгалка днес са толкова популярни.


И какво може да стане, ако дам на бебето си биберон залъгалка?
Някои кърмени бебета използват биберон залъгалка без проблем. Когато, обаче, се използва заместител на сукането на гърда, винаги има заплаха за кърменето.
Използването на биберон залъгалка през първите няколко седмици може да наруши производството на кърма и да доведе до бавно наддаване. Важно е кърменето да не се отлага и бебето да суче само на гърда, за да се установи добро производство на мляко.
Използването на биберон залъгалка може да доведе и до проблеми със засукването и сукането на бебето. Причината е, че формата на биберона залъгалка е различна от меката ви гърда и бебето може да се обърка как трябва да суче. Резултатът може да са разранени зърна за майката. И още, даването на биберон залъгалка може да доведе до мастит, тъй като бебето не суче достатъчно на гърда. Може да се окаже, че цикълът ви ще се възстанови по-бързо, ако използвате биберон залъгалка, тъй като намаленото кърмене се отразява на хормоналния ви баланс.
Възможно е също така да съществува увеличен риск от ушни инфекции за бебето, ако редовно използвате биберон залъгалка. Млечницата също може да бъде проблем, тъй като тя се развива най-добре на влажни повърхности при стайна температура. Биберонът залъгалка не само може да причини млечница, но ако не се изварява всеки ден, за пет минути и не се сменя всяка седмица, той може да предизвика и повторно заразяване.
Редовната употреба на биберон залъгалка влияе и на израстването на зъбите и формата на устата, като увеличава нуждата от поставяне на скоби по-късно. Той може да увеличи и нивата на бактериите в устата, които предизвикват зъбен кариес. Редовната употреба на биберон залъгалка се свързва и с ранното отбиване.


Заключение
Използването на биберон залъгалка е личен избор. Много кърмещи майки нямат нужда от тях, но има и майки, които ги намират полезни. Ако смятате да кърмите изключително, е важно да няма нещо, което да пречи на производството на кърма – особено по време на първите шест месеца от живота на бебето. Много кърмени бебета не проявяват интерес към биберона залъгалка.
Вие давате храна и успокоение на бебето си и то винаги ще предпочете първо вас.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber