Online School
Регистрирани потребители: 22359
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Време е за слънчева профилактика срещу рахит

В човешката кожа нормално се съдържат значителни количества провитамин Д, който под въздействието на слънчевите лъчи (по-специално на ултравиолетовия спектър) се превръща във витамин Д. Недостигът на витамин Д в организма е особено нежелателен при кърмачетата и малките деца, тъй като той е изключително необходим за правилно формиране на тяхната костна система.

 Какви са сигналите за недостиг на витамин Д
За щастие много преди да се появят тежките деформации на костите, дължащи се на продължил дълго време сериозен недостиг на витамин Д в детския организъм, се появяват алармиращи белези, които родителите трябва да познават:
• Бебетата стават напрегнати и неспокойни;
• Нарушава се сънят им;
• По –големите деца съобщават за болки по хода на костите;
• Често е налице повишено изпотяване;
• При недостиг на витамин Д, мускулният тонус е понижен и детето не може да стои изправено. Поради тази причина гръбначето му е силно извито като на коте;
• При много от децата, с недостиг на витамин Д, коремчетата са необичайно издути.

Профилактика
Профилактиката на рахита започва още в майчината утроба. За целта храната на бременната жена трябва да бъде разнообразна и богата на калций, витамини и протеини. От голямо значение за новороденото, по отношение на предпазване не само на рахит, но и от редица други заболяването, е кърменето. Единствено майчиното мляко осигурява на детския организъм всичките необходими за развитието му вещества. Всеки слънчев ден трябва да се използва за разходки на открито. В първата годинка на детето поне един сън трябва да бъде на открито, най-добре на шарена сянка. Слънчевите бани също се препоръчват, но излагането на слънце трябва да бъде постепенно, като се започва от няколко минути. Полезни са и баните в т.нар. слънчева вода, къпане на бебето във вода, стоплена в подходящ съд от слънчевите лъчи.  Много добро профилактично и лечебно действие по отношение на рахита има редовният масаж и гимнастиката на бебето. Капките с витамин Д, които се предписват от първия месец на кърмачето са абсолютно задължителни. Конкретните дози и продължителност на профилактиката ще определи педиатърът, които провежда детската консултация.

Хомеопатията и недостигът на витамин Д
Най-често използваното хомеопатично лекарство за профилактика и лечение на рахита е Силицея 15 СН – по 5 гранули дневно или по 10 гранули веднъж седмично. Освен при склонност към рахит, този медикамент е препоръчителен и при редица други проблеми с костите или със зъбите. Особено подходящ е при по-слабички кърмачета, които трудно наддават на тегло, често боледуват от банални настинки или вирози, трудно усвояват храната и т.н.
Може да се комбинира с Калкареа фосфорика 9 СН, за период от поне три-четири месеца. При по-пълничките кърмачета, които наддават на тегло, но фонтанелката се затваря по-бално, Силицея се комбинира с Калкареа карбоника 15 СН, по 5 гранули дневно, за три до шест месеца.
При клинични данни за рахит лечението се провежда с големи дози витамин Д. В тези случаи хомеопатичните медикаменти са само допълващо лечение.
   Д-р Зорка Угринова, лекар хомеопат

 


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber