Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Време е за слънчева профилактика срещу рахит

В човешката кожа нормално се съдържат значителни количества провитамин Д, който под въздействието на слънчевите лъчи (по-специално на ултравиолетовия спектър) се превръща във витамин Д. Недостигът на витамин Д в организма е особено нежелателен при кърмачетата и малките деца, тъй като той е изключително необходим за правилно формиране на тяхната костна система.

 Какви са сигналите за недостиг на витамин Д
За щастие много преди да се появят тежките деформации на костите, дължащи се на продължил дълго време сериозен недостиг на витамин Д в детския организъм, се появяват алармиращи белези, които родителите трябва да познават:
• Бебетата стават напрегнати и неспокойни;
• Нарушава се сънят им;
• По –големите деца съобщават за болки по хода на костите;
• Често е налице повишено изпотяване;
• При недостиг на витамин Д, мускулният тонус е понижен и детето не може да стои изправено. Поради тази причина гръбначето му е силно извито като на коте;
• При много от децата, с недостиг на витамин Д, коремчетата са необичайно издути.

Профилактика
Профилактиката на рахита започва още в майчината утроба. За целта храната на бременната жена трябва да бъде разнообразна и богата на калций, витамини и протеини. От голямо значение за новороденото, по отношение на предпазване не само на рахит, но и от редица други заболяването, е кърменето. Единствено майчиното мляко осигурява на детския организъм всичките необходими за развитието му вещества. Всеки слънчев ден трябва да се използва за разходки на открито. В първата годинка на детето поне един сън трябва да бъде на открито, най-добре на шарена сянка. Слънчевите бани също се препоръчват, но излагането на слънце трябва да бъде постепенно, като се започва от няколко минути. Полезни са и баните в т.нар. слънчева вода, къпане на бебето във вода, стоплена в подходящ съд от слънчевите лъчи.  Много добро профилактично и лечебно действие по отношение на рахита има редовният масаж и гимнастиката на бебето. Капките с витамин Д, които се предписват от първия месец на кърмачето са абсолютно задължителни. Конкретните дози и продължителност на профилактиката ще определи педиатърът, които провежда детската консултация.

Хомеопатията и недостигът на витамин Д
Най-често използваното хомеопатично лекарство за профилактика и лечение на рахита е Силицея 15 СН – по 5 гранули дневно или по 10 гранули веднъж седмично. Освен при склонност към рахит, този медикамент е препоръчителен и при редица други проблеми с костите или със зъбите. Особено подходящ е при по-слабички кърмачета, които трудно наддават на тегло, често боледуват от банални настинки или вирози, трудно усвояват храната и т.н.
Може да се комбинира с Калкареа фосфорика 9 СН, за период от поне три-четири месеца. При по-пълничките кърмачета, които наддават на тегло, но фонтанелката се затваря по-бално, Силицея се комбинира с Калкареа карбоника 15 СН, по 5 гранули дневно, за три до шест месеца.
При клинични данни за рахит лечението се провежда с големи дози витамин Д. В тези случаи хомеопатичните медикаменти са само допълващо лечение.
   Д-р Зорка Угринова, лекар хомеопат

 


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber