Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Хомеопатия при бебета

Хомеопатията е лечебен метод, създаден от немския лекар Самюел Ханеман. Основният принцип на това лечение е, че се използват силно разредени вещества, получени от растителни, минерални или животински продукти. Вторият основен принцип е индивидуалният подход, т.е. за всеки конкретен случай се предписват конкретни лекарства. Третият принцип е подобието или подобно се лекува с подобно. Методът на практика е напълно лишен от странични ефекти и в този смисъл безвреден за пациентите. Затова е и толкова широко употребим сред децата.

Ето и най-често задаваните въпроси от родителите, относно прилагането на хомеопатични медикаменти при деца до 1-годишна възраст:

1. Могат ли да се прилагат хомеопатичните препарати при новородени и бебета до едногодишна възраст?
Хомеопатията е особено подходяща за малки деца, тъй като веществата са силно разредени и нямат странични действия и противопоказания. Ако има проблем при бебето, който може да бъде повлиян с хомеопатични лекарства, те могат да се започнат още от първия ден на раждането, без никакъв риск.

2. Има ли някакви изисквания, с които трябва да се съобразим при използването им?
 При малките деца хомеопатичните лекарства се стриват в лъжичка на прах и се разтварят в малко вода или кърма. Дават се с лъжичка или биберон. Честотата на приемите и броят на гранулките, които да се разтварят ще определи само лекар хомеопат, според конкретните оплаквания при бебето. Интервалът между храненето и приема на хомеопатчни лекарства трябва да бъде не повече от 10-15 минути.

3. Приемането на хомеопатичните лекарства зависи ли от теглото и възрастта на детето?
Не. Дозировката в хомеопатията не е броят гранули, които се изписват на прием. И броят гранули е еднакъв за всички пациенти, независимо от възрастта и теглото им. Обикновено се приемат по 5 гранули, когато приемът е ежедневен и 10 гранули, когато приемът е веднъж седмично.

4. При кои заболявания в кърмаческа възраст хомеопатията е ефикасна?
При редица остри състояния - хрема, кашлица, болезнено поникване на зъбки, всяка вирусна инфекция, остри температурни състояния, кожни проблеми - урникарии, атопичен дерматит, седалищен еритем, някои стомашно-чревни заболявания (упорит запек, повръщане, рефлукс, хълцане) и много други. Има и много хомеопатични лекарства, които се дават с цел профирактика и в това е силата на хомеопатията. Кърмачетата бързо реагират на хомеопатичното лечение и симптомите бързо намаляват.


5. Може ли да се преборят коликите при новороденото със средствата на хомеопатията?
Да. Ефектът на хомеопатичните лекарства е бърз, така че още при първите приеми състоянието на детето ще се подобри. Основните лекарства са три-  Колоцинтис 9 СН, когато детето присвива крачета към коремчето си и плаче, превивайки се. Състоянието на детето се подобрява при лежане по корем или свито на кълбо. Препоръчва се 5 гранулки Колоцинтис 9 СН да се дават на бебето през половин-един час. Ако е обратно - детето се огъва назад, като струна, опъва крачета и извива гръбче и главичка назад -  по-подходящо е лекарството Диоскореа вилоза 9 СН, в същата дозировка. При слабички, по - височки бебета избраното лекарство може да се комбинира с Магнезия фосфорика 9 СН.

6. Има ли хомеопатично средство против подсичане при най-малките?
Да. Хомеопатичните лекарства са под формата на гранули, но те имат влияние върху кожата и отлично повлияват упоритото подсичане. Когато кожата на детето в тази област е силно възпалена, зачервена, има и мехурчета, които се пукат и са силно сърбящи и парещи, най-добър ефект има лекарството Кротон тиглиум 9 СН. Препоръчва се 5-6 пъти дневно да се дават на бебето по 5 гранули, поне няколко дни.  При настъпване на подобрение приемите могат да се разредят. Добре е Кротон тиглиум да се комбинира с Медоринум 9 СН по 5 гранули дневно, поне за един месец.

7. Може ли да се приложи хомеопатия при висока температура на бебето?
Може. Конкретното лекарство зависи от стойността на температурата и от придружаващите я други симптоми- хрема, кашлица, раздразнителност и т.н. Много често се предписва Беладона 9 СН при променлива температура и обилно изпотяване. Приемат се по 5 гранули от лекарството през 15 минути, до сваляне на температурата. Впоследствие може да се продължи с Беладона 9 СН, три-четири пъти дневно, по 5 гранули. Има и други хомеопатични лекарства за повишена температура - Пирогениум, Хамомила, Аконитум напелус, Страмониум, Ферум фосфорикум и др. Конкретният случай изисква определени лекарства и честота на приемите, които само лекар хомеопат може да прецени. При нужда хомеопатичните лекарства могат да се комбинират с традиционните температуропонижаващи лекарства.


Д-р Зорка Угринова

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Никнене на зъби и безсъние
В тази статия са описани случайте в които може да бъде използвана хомеопатия и един от тях е болезненото никнене на зъбки,както и безсънието при бебета.Моля Ви да опишете какви са възможните лекарствени продукти в тези случай и съответно каква е подходящата доза. Предварителни благодарности
yana angelova, 30.11.2012 г. 15:36:40

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber