Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Развитието през първата годинка

Първите три месеца
Когато бебето се роди, най-важната потребност за него е да бъде близо до тялото на майката и да се наслаждава на нейната всеотдайна любов и внимание. До 40-тия ден бебето вижда на разстояние около 30 см, затова игрите в първите седмици са главно с лицето, косите, ръцете, пръстите на родителя. Кърменето на поискване е неотменна част от здравословното израстване на детето ви. В началото бебето свиква със заобикалящата го действителност, да диша въздух и да преглъща кърма, затова е хубаво майката да отговаря на всичките му потребности и винаги да е до него. През първото тримесечие родителят може да оставя бебето по корем за една-две минути, по няколко пъти на ден, да гали ръчичките и крачетата му, наблюдавайки как те се разтварят при допир отвън. Хубаво е родителите да използват вродените рефлекси на бебето, които изчезват около третия месец и да започнат да го носят в слинг с лице към тялото на възрастния.

Второ тримесечие
През второто тримесечие бебето ви вече може да задържа вниманието си по-дълго и да се концентрира в предмети.
Хубаво е родителят да следи какво иска то и когато му даде сигнал, например да го преобръща по корем и по гръб, както и да го оставя да лежи по корем по-дълго време. През цялата първа годинка е добре бебето да си играе с максимум 2 предмета по едно и също време, защото само така може да развие способността си да се концентрира. Играчките нека да са прости, за да може детето да развива въображението си. Когато бебето лежи по корем можете да му подавате играчка от разстояние, така че то да протегне ръка, за да я хване. Стимулирайте по равно лявата и дясната половина на тялото. Важно е вече бебето да лежи свободно на пода, където е широко и твърдо. Така то започва оптимално да развива двигателните си заложби.

6 – 9-ти месец
През третото тримесечие бебето вече може по-дълго време да остане насаме със себе си и да изучава предметите, които го заобикалят. То все още асимилира впечатленията в будно състояние, затова е добре да го оставяте на спокойствие дори да ви изглежда, че скучае и да изчаквате то да ви „повика". Можете да играете различни игри, например: Седнете на земята с опънати крака, поставете бебето си напречно върху вас, така че да може да достигне с ръце и с крака пода от двете страни на краката ви. Люлейте се леко напред-назад, докато бебето свикне с това движение, след което го оставете то да ви води. Наблюдавайте кога иска да докосне пода с ръце и кога – с крака.

Малко преди годинката
През четвъртото тримесечие бебето вече смело изучава заобикалящата го среда, затова е важно да може да се движи свободно из стаята. Вече можете да поставяте предмети на височина, така че бебето да се повдигне, за да ги вземе. Хубаво е да слагате препятствия в стаята, които то да преодолява, докато пълзи. Може да играе и върху
повдигната повърхност, например куфар. Хубава игра с родителя е играта на гоненица, когато пълзите заедно с детето си. Освободетете се от всички ненужни уреди, като проходилки, бънджита и т.н. и оставете детето си да опознае всички части на апартамента или поляната. Оставайте възможно най-дълго време с него на пода, защото то ще започне да се изправя по вас. Не му помагайте, придържайки го с ръце, оставете го само да се изправи, доколкото може.

Ето и няколко възможности за по-големи бебчета и техните майки и татковци:

Гимнастика „Първи контакт"
След първите дни, прекарани главно насаме с бебето, ето че идва ред на веселата част: срещите с други бебета и майки! Да се радваме заедно на децата си и да им даваме възможност да се смеят едно на друго, е една от най-приятните страни на майчинството. Групите „Първи контакт“ дават възможност на родителите и децата им да се развиват заедно, да упражняват интересни двигателни и познавателни игри и да се стимулират взаимно в израстването си.

Група за ИГРА 1-2-3!
1-2-3! предлага пространство за родители с деца, където възрастните обменят опит, играят и работят, заедно с децата си. В забързаното ежедневие обикновено не ни остава време и търпение да изчакаме детето да направи нещо само, затова го правим вместо него. В Групата за ИГРА ще предоставим това време на децата си, да развиват способностите си самостоятелно. Малките имат време да изпробват собствените си умения, правейки и учейки дейности от ежедневието и образователни игри. Сега вече децата искат да правят нещата сами. Затова създаваме стимулираща и комуникативна, но и спокойна среда, която им позволява да се движат и влияе положително върху телесното и духовното израстване. Важна роля, разбира се, играе родителят, тъй като „семейството не е състояние, а общ път” (Холе Шнайдер). Децата разгръщат своите способности чрез движение и насърчение на опитите им за самостоятелност. Целта на групата е да предостави пространство, където децата имат възможност да учат чрез изпробване и имитиране на родителите, но и на своите връстници, защото социалните контакти подпомагат развитието на мозъка и интелигентността. Така малките индивиди израстват здрави, щастливи и самоуверени хора.
Игрите са повлияни от Лизел Полински (Ге), Ингрид Брогер (Шв), Мария Монтесори (Ит). Практикуват се широко в
немскоговорящите държави и по света. Играем с възглавници, топки, кубчета, вестници и много други играчки и предмети, които развиват уменията, въображението и двигателните способности на децата.


Курсовете се организират от сдружение „Естествено”, бул. Витоша 100.
За повече информация и записвания:
тел.: 0886 301115
e-mail: purvi.contact@gmail.com
website:http://eligrane.wordpress.com/


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте!
Става въпрос за група за игра между родители, деца и учители, които обезопасяват средата и предотвратяват възможните проблмени ситуации. Тъй като групите се организират от колегите от сдружение "Естетсвено" ще ги помолим да дадат коментар като по-запознати. Предполагаме, че ще обяснят в какво точно се изразяват игрите с вестници.
Deteto.info Info, 17.10.2012 г. 15:50:32

Игри с бебето
С вестници?!Къса и гълта-не бива!
Мариана Пеева, 17.10.2012 г. 15:25:47

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber