Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Проблеми при З, Ж, С, Ш, Х, Ф

Здравейте! Въпросът ми е за рубриката "Попитай логопеда". Малката ми дъщеря е на 1г. и 8м. Проговори много рано, на около годинка. На година и пет месеца казваше изречения, сега знае цели стихотворения и песнички и разговаря с нас като голяма. Но мен ме притеснява, че не може да казва някой букви - З, Ж, С, Ш, Х, Ф. Рано ли е да се мисли за това? Кога евентуално ще ги каже и ако не може, кога да се обърнем към логопед? Благодаря Ви!
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте!
Според описанието, което давате, дъщеря Ви се развива в норма. Звуковете са различни по трудност и не всички могат да се произнасят правилно още при проговарянето на детето. Очаква се във възрастта от 1г до 1г. 6мес. да се появяват звуковете Н, Т-Д, Ф-В, Х, а до 2г.6мес. - К-Г, С-З, Ц. До 4-годишна възраст детето трябва да овладее произношението на Ш, Ж, Ч. Звуковете Р и Л са най-трудни в българския език и те се очакват да се появят от 4 до 6-годишна възраст. Разбира се, може да има индивидуални различия и част от звуковете да се появяват по-рано, а други по-късно. За значително закъснение се счита времето от 6 и повече месеца от нормата.
Речта е сложен феномен, който не засяга само звуковете. Повече за развитието й и кога е необходима консултация със специалист в различните възрастови групи може да прочетете на http://logomagika.alle.bg/deistvai-navreme/.
Поздравления за загрижеността Ви като родител!
Невена Илиева, 09.11.2012 г. 17:52:05

Според мен е рано да се притеснявате!
Прочетете тази статия : http://www.oksinia-bg.com/pages.aspx?id=101
Хубава вечер!
Любка Джепкова, 08.11.2012 г. 20:59:37

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber