Online School
Регистрирани потребители: 22537
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Проблеми при З, Ж, С, Ш, Х, Ф

Здравейте! Въпросът ми е за рубриката "Попитай логопеда". Малката ми дъщеря е на 1г. и 8м. Проговори много рано, на около годинка. На година и пет месеца казваше изречения, сега знае цели стихотворения и песнички и разговаря с нас като голяма. Но мен ме притеснява, че не може да казва някой букви - З, Ж, С, Ш, Х, Ф. Рано ли е да се мисли за това? Кога евентуално ще ги каже и ако не може, кога да се обърнем към логопед? Благодаря Ви!
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте!
Според описанието, което давате, дъщеря Ви се развива в норма. Звуковете са различни по трудност и не всички могат да се произнасят правилно още при проговарянето на детето. Очаква се във възрастта от 1г до 1г. 6мес. да се появяват звуковете Н, Т-Д, Ф-В, Х, а до 2г.6мес. - К-Г, С-З, Ц. До 4-годишна възраст детето трябва да овладее произношението на Ш, Ж, Ч. Звуковете Р и Л са най-трудни в българския език и те се очакват да се появят от 4 до 6-годишна възраст. Разбира се, може да има индивидуални различия и част от звуковете да се появяват по-рано, а други по-късно. За значително закъснение се счита времето от 6 и повече месеца от нормата.
Речта е сложен феномен, който не засяга само звуковете. Повече за развитието й и кога е необходима консултация със специалист в различните възрастови групи може да прочетете на http://logomagika.alle.bg/deistvai-navreme/.
Поздравления за загрижеността Ви като родител!
Невена Илиева, 09.11.2012 г. 17:52:05

Според мен е рано да се притеснявате!
Прочетете тази статия : http://www.oksinia-bg.com/pages.aspx?id=101
Хубава вечер!
Любка Джепкова, 08.11.2012 г. 20:59:37

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber