Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Проблеми с възпитанието

Здравейте,

Имам момченце на 4 год. и 7 месеца. Нямам други деца. Основно за детето се грижим аз и баща му, помагат ни и баби и дядовци от време на време. Относно някакво обстоятелство в семейството, което би могло да оказва отражение върху емоционално-психологическото развитие на детето - най-вече вкъщи има непрекъснати спорове и може да се каже доста разправии между мен и мъжа ми относно възпитанието на детето, както и битови проблеми. Проблемът е, че често детето е свидетел на разправиите. Въпросът ми към Вас е следният: Как да се справя с детето ми и какво поведение да имам?

Детето ми в повечето случаи е доста палаво, голям инат, не слуша какво му се говори - все едно прави всичко на инат и обратното на това, което му се казва. Не може задълго да му се задържи вниманието - бързо му омръзва рисуването или ученето на букви и други. Проблем е и, че аз и мъжът ми сме доста нервни и това допълнително усложнява нещата със справянето с детето

Какво може да ме посъветвате?

С голяма благодарност!!!

С уважение,

Лора Георгиева-Боянова


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Проблем с възпитанието - отговор
Госпожо Боянова, описаното от Вас много напомня на такъв тип опозиционно поведение, което се среща при подрастващите. Родителите, познавайки семейната динамика, особеностите на детето, харесвания, предпочитания, опит могат много бързо да обрисуват ситуацията и да помогнат за намирането на добро и качествено решение.
Децата често копират поведението на родителите си, на което стават свидетели. Възможно е, момчето да проявява инат и да не слуша, за да послужи като своеобразно огледало на родителите си. Възможно е също, самият той да се чувства нечуван, изолиран, изнервен.
Всеки възпитава децата си според собствените си възприятия, ценности, виждания. За детето е добре посланията да са еднопосочни. В противен случай започва да се обърква, не знае кого да слуша, кое е правилно и кое грешно.
За да успокоите детето си, успокойте себе си! Говорете честно с него, слушайте го и му обяснявайте.
Ученето и рисуването той ще прави с желание, ако това е свързано с положителни емоции. Първоначално може да го учите заедно - докато играете, пеете песни, експериментирате с цветовете, неща които да са интересни за вас. След като започне да свързва този вид дейност с приятни преживявания, на детето ще му е много по-лесно да започне да се занимава само за по-продължително време.
Ако описаното поведение и симптомите продължават, то би следвало да се събере допълнително информация, да се потърси друга причина и да се работи в дълбочина.
Лиляна Тръпчева, 07.1.2013 г. 10:36:36

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber