Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Проблеми с

 Здравейте! Дъщеря ми е на две години и два месеца. Каза първите си думички рано, а напълно проговори на година и девет месеца. Сега прави цели изречения от по пет-шест думи и всичко се разбира, тъй като изговаря думите правилно. Смущава ме само, че не може да произнася звука "в" в средата на думите- напр. вместо червено казва "чербено". В началото на думата няма проблем със звука. Не може да произнася и звука "ф". Вместо филийка казва "хилийка". Този звук не може да произнася и в други части на думата. Трябва ли да предприема някакви действия и да се обърна към компетентно лице или е твърде рано.
Предварително благодаря!

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте!
Добре е, че дъщеря Ви е проговорила рано и към момента говорът й е разбираем. Нормално е докато все още детето е в процес на овладяване на звуковете, да не може да ги казва в началото, а в средата да среща трудности.
За да включите В в средата на думата, опитайте да казвате скоропоговорки от рода ВЕ-ВЕ- ЧЕР-ВЕ-НО, а след това да произнасяте и цялата дума слято. В и Ф не се различават като позиция на устните и езика, единствено при Ф не се включват гласилките. Сложете ръката на детето на вашето гърло, нека то усети как „гърлото пее” при В, а при Ф – не. Казвайте звуковете изолирано с ръка на гърлото, нека детето опита да ги повтаря. Така то постепенно само ще разбере разликата. Опитайте да изпеете няколко срички с Ф, като удължавате гласните (ФА, ФЪ, ФО, ФУ, ФЕ, ФИ). Когато и това умение е овладяно, подберете думи с Ф и ги повтаряйте под формата на някаква игра.
Изпробвайте тези дребни хитрини и ако след известно време притесненията Ви не отпаднат, направете консултация с логопед.
Успех!
Невена Илиева, 14.12.2012 г. 13:28:53

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber