Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Проблеми с проговарянето

Здравейте!

Дъщеря ми е на 1 г. и  9 месеца, но още не говори. Казва само мама,тате, баба, кака и някои други неща като: айде, па-па-за пате, ало-на телефона. Иначе разбира като ѝ говорим, изпълнява поръчки, посочва животни и предмети в книжките, имитира действия. Но съм ужасно притеснена, че почти нито една думичка не излиза от устата ѝ. Имам чувството, че никога няма да проговори. Моля Ви, дайте ми съвет!Предварително Ви благодаря!

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте!
Преди да могат да произнасят различни думи, децата трупат т.нар. „пасивен речник” или умението да разбират думите. Условно се счита, че детето трябва да разбира около 50 думи, за да може да активизира или употреби 1 дума.
Добър признак е, че детето разпознава и посочва на картина различни обекти, изпълнява поръчки. Не се отказвайте и отчайвайте. Снабдете се с различни книжки, подобни на картинни речници, в които изображенията са подбрани по теми (Дрехи, Играчки, Животни). Има много такива на българския пазар. Издателствата отбелязват подходящата възраст на кориците на книгите. Може и сама да изработите карти с изображения по категории. Тук ще намерите полезни връзки към сайтове, които предлагат подобни - http://logomagika.alle.bg/polezni-vruzki/.
В отделните ви занимания подберете и работете само по една тема! Не е грешно детето да имитира животните, стимулирайте това, но винаги използвайте и пълнозначната дума (Па-па, пате).
Бъдете позитивно настроена и винаги поощрявайте детето. То вече изрича първите си думи. Когато имитира или опитва да каже дума по картината, дори само интонационно да наподобява структурата й, използвайте фрази като „Браво!”, ръкопляскайте.
Ако притесненията Ви не отпаднат след известен период от време, потърсете консултация с логопед.
Невена Илиева, 18.12.2012 г. 10:22:08

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber