Online School
Регистрирани потребители: 22687
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Близнаци

Здравейте!

Майка съм на близнаци на 2 годинки.
Това което ме притеснява е, че единият близнак е много емоционален и ако малко не му угодим веднага започва да реве. Много е умен, всичко разбира, всички ми казват, че умните и будни деца са така. Иска да се налага непрекъснато, взима играчките на брат си и всичко, което е в ръцете му, дори го удря. Другото дете е по-спокоино и не му отговаря, а се крие в нас и иска нашата подкрепа. Ние му обясняваме, че това му е братче и трябва да се обичат и той го целува и прегръща, а брат му не дава и плаче. Значи хем се държи лошо с брат си, хем като го няма, го търси.
От друга страна тази сутрин много хубаво си играха - единият вози другия на едно колело.
Той така взима играчките и на другите деца в яслата и една от учителките му се е скарала. Ние с баща му мислим, че това е начин на детето да се наложи, но не може да пренебрегваме и другото дете и то иска да си играе. За децата се грижат майка ми и баща ми, ние с мъжа ми работим.
Как да постъпим?


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Описаното от Вас поведение много напомня на ревност между братя/сестри. За децата по-ценно от играчките са любовта и вниманието на родителите. Негативното внимание също е внимание. Децата понякога правят бели, протестират, проявяват непослушание, изпадат в истерии само и само да бъдат забелязани, някой да им обърне внимание и да прояви емоции, провокирани от тях самите.
Изглежда сякаш близнаците са си разпределили ролите на "добрият" и "лошият". Лесно е да си дадеш играчката, когато си добър и обичан и е трудно, когато се опитват да ти я вземат, защото си "лош". Заученото поведение вкъщи, лесно се пренася и в детската градина. Може да се провери дали това е борба за внимание и обич, ако се наблюдават децата в отсъствието на възрастен /например докато са сами в стаята/. Ако тогава те се разбират добре, то може да се допусне, че "представлението" е за пред родителите.
За близнаците е характерно, че още от раждането си са принудени да делят майчината любов помежду си. Някои семейства разделят децата за кратки периоди /едното с майката, другото с бащата или при едната и другата баба/, за да може поне за малко всяко дете да си позволи да получи цялото внимание само за себе си.
Лиляна Тръпчева, 22.1.2013 г. 15:16:47

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber