Online School
Регистрирани потребители: 22457
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Близнаци

Здравейте!

Майка съм на близнаци на 2 годинки.
Това което ме притеснява е, че единият близнак е много емоционален и ако малко не му угодим веднага започва да реве. Много е умен, всичко разбира, всички ми казват, че умните и будни деца са така. Иска да се налага непрекъснато, взима играчките на брат си и всичко, което е в ръцете му, дори го удря. Другото дете е по-спокоино и не му отговаря, а се крие в нас и иска нашата подкрепа. Ние му обясняваме, че това му е братче и трябва да се обичат и той го целува и прегръща, а брат му не дава и плаче. Значи хем се държи лошо с брат си, хем като го няма, го търси.
От друга страна тази сутрин много хубаво си играха - единият вози другия на едно колело.
Той така взима играчките и на другите деца в яслата и една от учителките му се е скарала. Ние с баща му мислим, че това е начин на детето да се наложи, но не може да пренебрегваме и другото дете и то иска да си играе. За децата се грижат майка ми и баща ми, ние с мъжа ми работим.
Как да постъпим?


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Описаното от Вас поведение много напомня на ревност между братя/сестри. За децата по-ценно от играчките са любовта и вниманието на родителите. Негативното внимание също е внимание. Децата понякога правят бели, протестират, проявяват непослушание, изпадат в истерии само и само да бъдат забелязани, някой да им обърне внимание и да прояви емоции, провокирани от тях самите.
Изглежда сякаш близнаците са си разпределили ролите на "добрият" и "лошият". Лесно е да си дадеш играчката, когато си добър и обичан и е трудно, когато се опитват да ти я вземат, защото си "лош". Заученото поведение вкъщи, лесно се пренася и в детската градина. Може да се провери дали това е борба за внимание и обич, ако се наблюдават децата в отсъствието на възрастен /например докато са сами в стаята/. Ако тогава те се разбират добре, то може да се допусне, че "представлението" е за пред родителите.
За близнаците е характерно, че още от раждането си са принудени да делят майчината любов помежду си. Някои семейства разделят децата за кратки периоди /едното с майката, другото с бащата или при едната и другата баба/, за да може поне за малко всяко дете да си позволи да получи цялото внимание само за себе си.
Лиляна Тръпчева, 22.1.2013 г. 15:16:47

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber