Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Проблеми с апетита на 2.8-годишно дете

Здравейте!
Искам да попитам нещо, не знам дали точно тук трябва даго направя, но ще опитам...
Имам дъщеря на 2 год.и 8 месеца, която си се роди едричка и си върви едричка..още от захранването съм нямала проблеми с храната, ядеше си с апетит...казваха ми и смятах,че като поотрасне ще се нормализира, нооо като стана на 2 год.педиатърът каза, че била повече килограми, отколкото са повечето деца (13.500, а не 12 ) и така всеки път. В следствие на това аз започнах да я ограничавам донякъде...Понеже всеки вкъщи се храни в различен час и аз избягвах да е при някой от нас, понеже яла не яла все искаше и тя...Така пиша ви точно как стоят нещата понеже аз смятам, че аз ѝ навредих, да кажа не знам точно какво, но навсякъде където ходим, всеки даваше на децата си така наречените ''боклуци'', а аз я отдръпвах, понеже искаше и тя и така няколко месеца 10-11... И сега аз имам чуството, че от това огрничение аз направих, така че да се държи като ''луда'' за храна, винаги когато който и да види иска и тя да хапва...Сега не знам какво да направя??!!!
Не може да е яла сега и след 2 часа пак да е гладна, аз си мисля,че понеже знае, че в дадения момент ще яде а после не и гледа да го излапа всичкото или не знам ...
Не знам дали ме разбрахте или пиша объркано, но дайте ми някъкъв съвет, защото ще откача и не искам повече да  я ограничавам или не знам и аз какво...
Извинявам се за голямото съобщение и дано е разбрано...
Благодаря! 

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

наистина ви благодаря за отговора..и аз мисля че е така и се старая да го коригирам вече понеже и аз съм почти сигорна,че по нататък може да имам много неприятни проблеми...
благодаря ви от все сърце за съвета :)
deni asenova, 13.2.2013 г. 20:56:34

Отговор
" ... аз си мисля,че понеже знае, че в дадения момент ще яде а после не и гледа да го излапа всичкото... "
Много е вероятно точно така да стоят нещата. Стига да няма медицински причини, които да налагат ограничаването на някои продукти, това че "по принцип" расте по-едра, всъщност може да е нейната норма. Ако тя хапва често, може би ще хапва и по-малко.
Усещането, че е ограничаван, наистина кара човек да иска още и още. Желанието й да се храни с всеки от членовете на семейството, независимо че тя вече е яла, може да е повече желание за споделяне на емоция, отколкото на храна. Ако е възможно организирайте така семейните ритуали, че да сядате заедно на масата и това да бъде един приятен и споделен момент за всички вас. Ако това е трудно, не виждам нищо лошо, тя да седне, да прави компания на хранещия се и да си вземе маслинка или парченце кашкавал /въпреки че вече е яла/.
Съвсем спокойно може да направите едно чекмедже в което да седят любимите й лакомства /храни, които вие избирате и поставяте там/ - желирани бонбони, млечен шоколад, бисквити, солети... Да, това може да не са най-здравословните храни, но са обичани от децата храни. Когато те знаят, че има едно място, където са прибрани любимите им лакомства след време дори започват да губят интерес към него, а само ако много им се хапва сладичко го отварят. Също така може да държите плодовете на достъпно за нея място, млечния десерт да е достъпен в хладилника. Целта е тя да не се чувства ограничавана и когато вече изгради усещането за сигурност, най-вероятно изобщо няма да се държи като "луда за храна".
Добре е, че се ориентирате и регистрирате темата като важна, защото не е ясно това до какви последици може да доведе в по-късна възраст. Може да й обяснявате кои храни са добри за нейното здраве и кои не чак толкова, да й давате избор, пр. "не може всичко, но може да си избереш от тези три неща", така хем ще имате контрола върху храните й, хем тя ще расте със самочувствието и свободата да избира.
Лиляна Тръпчева, 25.1.2013 г. 12:18:54

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber