Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Разделени родители

Здравейте!
Детето ми е на 2 г.,единствено дете,с таткото не живеем заедно и детето дори не го познава. Кога е най-подходящият момент да му кажа истината и как да я поднеса? До момента нямам друг партньор, живеем сами.
Детето е момче, на 2 години стана скоро и след месец му предстои тръгване на детска ясла. Обкръжението е предимно с мен и баба му, дядо и от време на време с братовчеди, които са доста по-големи - 15-17- годишни. Малкият обича да посещава детски центрове и да общува с други деца, предимно по-големи от него.

Препоръчайте ми психолог в Русе за консултация. Благодаря Ви!


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
"Кога е най-подходящият момент да му кажа истината и как да я поднеса?"
Истината може да я поднасяте на малки дози. Важно е тя да не е тема табу. Но още по-важно е да бъде поднесена по позитивен начин.
Децата много добре разграничават биологичните си родители от хората, които се грижат за тях. С вторите те могат да изградят много добра емоционална връзка, да ги почувстват като опора, да споделят истински топли отношения помежду си, дори това да се превърне в най-значимият човек за тях, но не и да бъде поставен на мястото на биологичния. Добрите думи за бащата са важни за изграждане на добра идентификация и положителен Аз-образ, качества като самочувствие и самоувереност, способност за изграждане на следващи връзки, добро родителстване. За развитието на детето изключително важна е и връзката, която то ще създаде с мъжът, който ще застане до вас и ще изпълнява бащината функция. Това е още един образ, с когото детето ще се идентифицира и ще копира като модели на поведение и взаимоотношения. Бащите не са взаимозаменяеми, но оставят отпечатъци в развитието на детето.
Казването най-вероятно вече е започнало - от вашето отношение към бащата, от думите които то чува, че възрастните разменят помежду си. Истината ще я поднесете, когато детето прояви интерес или вие усетите потребност да говорите за това. И нека истината е една добра история. Може да кажете, че "детето е заченато с любов и надежда, в последствие ...., но Вие сте щастлива и благодарна, защото сега имате него". Внимавайте с причините за раздялата, които посочвате пред детето. Нека те бъдат решения на възрастните, тяхна отговорност. Ако те са само външни обстоятелства /бедност, друг партньор/, то съществува риск детето да ги приеме като непреодолими и следващ път изпадайки в подобна ситуация у него това да породи страх за край и раздяла. Ако те са обвинения към бащата /той е "несериозен", "пропаднал" .../ рискувате детето да започне да оправдава собственото си поведение и да стане "същия като баща си".
За съжаление не познавам колегите, които работят в Русе и не бих могла лично да се ангажирам с препоръки. Добре е когато търсите психолог, да се поинтересувате от това къде и как е учил, член ли е на професионални организации, какъв опит има, какво прави за професионалното си развитие, важна е "химията" помежду ви, както и усещането за сигурност и доверие.
Лиляна Тръпчева, 25.1.2013 г. 12:48:54

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber