Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Възпитание в безгранични възможности

Всички деца разполагат с една способност, която с годините постепенно закърнява – въображението. Дарбата да създаваш образи и сюжети и да виждаш вълшебство в ежедневието е изключително ценна, но за съжаление възрастните почти я загърбват и я заместват с логика и реализъм. Понякога до такава степен рутината ни обгръща, че забравяме колко хубав е светът и колко много възможности ни дава. Когато това се случи започва постепенно да отслабва способността ни да виждаме хубавото и шансовете, които животът ни дава. Качваме се на една „въртележка” от работа, задължения, проблеми и т.н. и пренебрегваме всичко друго. Измъкването от този водовъртеж, обаче е трудно. А най-лошото е, че повличаме и децата си.

Какво виждат децата ни чрез нас
Книгите, специалистите и ръководствата по възпитание понякога дават противоречиви съвети. В крайна сметка в педагогиката целият натрупан арсенал от знания се базира на опита, а това прави резултатите нееднозначни. Следователно тълкуванията размножават още повече решенията и те стават много, а често дори се взаимоизключват. Има, обаче неща, които всяка доктрина, автор и заглавие подкрепят, едно от тях е, че развитието и възпитанието на децата в значителна степен се повлияват от примера на родителите. С оглед на това представете си как въздействате на подрастващите, когато ви виждат в ежедневието. На какво ги учите чрез отношението, което имате към живота, работата, забавленията, приятелите и т.н. Светът, в който живеем е такъв, че ни дава много поводи да се ядосваме. А съзнанието ни е ориентирано по начин, който приоритизира проблемите, а не радостите. Настроени сме, че хубавото може да почака, а лошото е неотложно. Така представени нещата дават доста лош пример на малчуганите, които най-често виждат едни навъсени, нервни и бързащи хора, уморени за всичко. Несъзнателно родителите предават поведението си на детето и то проектира, в представите си, сходна, на техния пример, представа за много неща – за света, за професията, за социалните отношения, за връзките, на практика за всичко.


4 важни черти на характера и личността
Отново опираме до родителите. Те са тези, които предопределят в значителна степен недостатъците и качествата, които детето им ще притежава. Напоследък модерните книги за личностно и професионално развитие посочват няколко основни черти, които трябва да притежаваме или да добием (в този случай да възпитаме). Силната личност се отличава с индивидуалност, достойнство, отговорност и смелост. Това са личностните качествата, които в днешно време се ценят и съответно са предпоставка за успех и удовлетвореност.
 Индивидуалност
Различен не винаги е равно на значим, но обратното със сигурност е вярно. Изграждането на индивидуалност означава наличието и на други ценни характеристики – вяра в себе си и възможностите си, способност за самостоятелно вземане на решения, сила да отстояваш мнението си. Всички те стават предпоставка на самоувереността, иновативността и решимостта – все качества важни за успеха. Най-голямото предимство на хората, чиято индивидуалност е толерирана, е широкият кръгозор, който притежават. Те виждат възможностите, защото вярват в тях и ги търсят. А, когато ги открият не се колебаят да ги уловят и да ги осъществят.
• Достойнство
Достойнството е качество, което определя степента на уважение, което заслужава всеки от нас, спрямо собствената му оценка. То е многопластово усещане, което се изгражда на базата на постиженията и значимостта, която им придаваме. Достойнството е и самоуважение, което от своя страна изисква респект и не търпи накърняване на личността и унижение.
• Отговорност
Независимо от обстоятелствата, човек трябва да бъде готов да поема отговорността за действията си. В съвременното общество много се ценят сериозността и доверието, което може да се гласува на един човек. А те са следствия от чувството за отговорност. Най-лесният начин да се възпита е чрез ситуациите, в които детето може да види прекия резултат от постъпката си и съответно да понесе последствията им.
• Смелост
Често това, което различава успелите от неуспелите хора е смелостта да рискуват. Страхът е сред най-ограничаващите чувства. Той е онова безпокойство, което пречи на хората да излязат от рутината и удобството на ежедневието си и да поискат повече. Смелостта е и онази способност да отстояваш позицията си, без притеснение от провал или загуба. Това определено предполага успех, защото, както знаем, животът обича смелите.

Всички тези качества се възпитават чрез обич и подкрепа от страна на родителите. И разбира се чрез добър пример. Голяма заслуга има и вярата в детето и насърчението, което получава то да изразява индивидуалността си. Тези деца ценят и съхраняват своето достойнство. Всичко това създава една сигурна опора, която позволява на детето да бъде смело и уверено.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber