Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Стрес от мазане с крем

Здравейте,
Синът ми е няма още 4 месеца, а за съжаление вече успяхме да създадем стрес у него.
От къде тръгна проблемът? Детето има атопичен дерматит и съответното лечение изисква интензивно мазане по тялото с два вида кремове - сумарно 6 пъти на ден. В началото нямаше реакция от страна на детето, но постепенно той започна да плаче по време на мазането и сега ситуацията е стигнала до там, че само като започна да го събличам детето изпада в неистов рев. Когато дойде време за мазане, той интуитивно ме усеща, защото явно и аз вече изпадам в състояние на стрес като знам какво следва.  Понякога успявам да го излъжа- мажем се докато го кърмя или не го събличам, а бъркам под бодито, но не винаги се получава. Проблемът е не само, че детето се скъсва от рев докато го мажа, а че и през деня вече е неспокоен и изключително раздразнителен, плаче от всяко малко нещо и трудно се успокоява. За информация, детето преди мазането беше изключително спокойно и се разплакваше само ако се забавя да го нахраня или се уплаши от силен и неочакван шум, например. Бяхме стигнали до такова възпитание, че е имало дни, в които не ми се е налагало да го нося на ръце въобще, тъй като е спокоен и се забавляваме.
Няма как да спра с мазането, защото атопичният дерматит е нещо, за което, ако не се полагат грижи, се случват страшни неща. Веднъж изживяхме ужаса да видя детето си с отворени и течащи рани по лицето, втори път няма да го допусна.
Какво да правя? Сега ще пробвам да намаля броя на мазането по веднъж на ден, със всеки от кремовете, като няма да го събличам и ще го лъжа, но ако състоянието ни се влоши? Не съм се консултирал с дерматолога за намаляване на броя мазане, тъй като знам, че отговорът ще е не. Надявам се да се поуспокои и постепенно ще включа още едно мазане. Имайки предвид обаче, че атопичният дерматит не се лекува, а само се поддържа и ще изчезне чак като детето стане на година и половина не знам какво мога да му причиня на психиката с безбройните мазания за такъв период от време. Вярно,  през пролетта и лятото проблемът ще намалее, но все пак трябва да преживеем зимата, а ни предстои и още една година, когато вече няма да сме бебета.
Моля за съвет как да подходя! Ако спра с мазането за примерно 10 дни, той ще забрави ли? А като почна отново каква ще е реакцията?
На колко време трябва да измислям нова хитринка, с която да успявам да го излъжа, докато се мажем?
Предварително благодаря!
Ирена Петрова

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Здравейте,
Доколкото разбирам мазането с крем против екземата в последно време разстройва не само детето, но и Вас.
Обикновено когато са болни, поради физическия дискомфорт, който изпитват, децата стават раздразнителни и недоволни, спада общият им жизнен тонус.
Лечението на физическите симптоми е изключително важно. Консултирайте се с педиатър какъв е оптималният брой мазания на ден, от които се нужда детето, има ли други продукти, които може да използвате. Родителят има право да вземе информирано решение как да лекува детето си - било то с ортодоксална или алтернативна медицина, но състоянието при всички случаи трябва да се проследява от специалист.
Много е вероятно, като знаете какво ви очаква, самата Вие да ставате неспокойна, синът ви да усеща и съответно да реагира на напрежението. Измисляйте "хитринки" толкова често, колкото имате нужда.
Детето най-вероятно се чувства неприятно от обривите и сърбежите по собствената му кожа. За да може да понася по-леко мазанията, е добре, те да бъдат свързани с позитивни преживявания - като радост от докосването, милувката, да се наслаждава на контакта с Вас. Би било прекрасно, ако съумеете да се върнете до онзи момент в който " не ми се е налагало да го нося на ръце въобще, тъй като е спокоен и се забавляваме".
За родителите е много тежко да се грижат за болно дете, особено когато периодът е продължителен. Ако може да общувате с него отвъд болестта му, да се сещате за нея само в кризисни моменти или когато имате назначен преглед/консултация, детето Ви значително ще се успокои и отвори към заобикалящия го свят. Може ли мазането да стане част от ежедневието - като храненето, къпането, преобличането, игрите? За да се успокои той, първо трябва да се успокоите Вие. Ако има моменти в които имате усещането че вече не издържате и Ви е трудно да се контролирате, помолете някой да Ви отмени. Това ще е добре и за Вас, и за детето.
Говорете му! Обяснявайте му преди манипулация - какво предстои, защо го мажете, как това ще му помогне да се почувства по-добре, ще облекчи обривите и сърбежите, така че той да е по-спокоен, да може да играе и че всъщност тази процедура е препоръчана за него и Вие я правите, за да се почувства той по-добре и, че се надявате това скоро да отмине, но докато се налага - ще дадете най-доброто от себе си. Използвайте думи, които се отнасят за Вас. Аз само нахвърлях нещо примерно.
Погрижете се за физическото здраве на детето си и му покажете всички останали чудатоси на заобикалящия ни свят!
Лиляна Тръпчева, 31.1.2013 г. 14:37:56

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber