Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Много активно бебче

Здравейте, синът ми е на почти 5 месеца и през последните седмици забелязвам в поведението му нови неща, които не знам дали и доколко са нормални.
Когато си играе и хване играчка с едната си ръка, с другата също се протяга към нея, но вместо да я хване, например, я удря – все едно я бие. В допълнение, когато го кърмя, свободната му ръка, по същия начин, замахва и удря мен – пак все едно, че ме бие. Ударите ми се струват силни и със замах. Това израз на някаква агресия ли е или е нормално?
Не знам дали е важно, но бих искала да отбележа, че сравнение с други бебета на същата възраст, май се оказва, че синът ми е по-активен от средностатистическото. През цялото време, докато е буден, рита, хваща неща, търкаля се по коремче, по гръбче, мята ръце и това в комбинация с бръмчене, пищене и гукане.  Като цяло, много редки са случаите, в които просто си стои спокойно. Дори когато му се спи се налага да го гушна, за да му блокирам крайниците (да не мърда), иначе сам не може да се успокои и да заспи (освен ако не е много уморен).
Моля за обратна връзка, дали така описаното поведение е нормална част от развитието на бебетата в тази възраст.
Предварително благодаря!

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Здравейте,
В най-ранната си възраст децата много активно развиват движенията, познавателните процеси, общуването със заобикалящия свят. Кърмачетата изненадват с нещо ново ежеседмично, дори ежедневно. Родителите си задават въпроса: "Това нормално ли е?", "Детето ми като другите ли е?", "Дали се развива съобразно възрастта си?", "Ако се забавя в сравнение с другите деца, това означава ли, че нещо не е наред или не съм достатъчно добра майка?". Децата са различни и се развиват с различно темпо, някои са по-активни физически, други по-бързо проговарят, трети пък са по-общителни. В повечето случаи между четвъртия и петия месец детето започва да седи с упора в прегръдките на възрастния, хваща в ръка предмет и го задържа. В познавателното развитие се наблюдават начални форми на възприятие и мислене. След петия месец бебето започва да координира зрителните и двигателните усещания, които все още са неточни, несъвършени и неразличени.
Детето Ви е във възраст, в която все още опознава и развива собственото си тяло, научава, че с негова помощ може да взъдейства на заобикалящия го свят. Децата се учат чрез подражание и "случайни" открития. Само с натрупване на опитност, критичност, контрол, може да се предположи наличние на умисъл. От думите ви разбирам, че детето ви е по-активно от другите бебчета. Дали тази активност е породена от напрежение или е силно любопитство и желание да се изследва света, би могло да се разбере само чрез наблюдение и взаимодействие с детето. Дайте му време да опознае възможностите си, говорете му, милвайте го и наблюдавайте как ще продължи да се променя!
Лиляна Тръпчева, 22.2.2013 г. 16:06:56

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber