Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Проблеми с двегодишно момченце

Здравейте,
Казвам се Миглена Йорданова, имам син на 2 г. и 3 мес., който е единствено дете. За него основно се грижа аз.  Съпругът ми е по цял ден на работа и общува с детето вечер и през почивните дни. В отглеждането ни помагат родителите ни, така че малкият е по – често в компанията на възрастни. Почти всеки ден сме по детските площадки и виждам как търси компанията на деца. Мисля, че  е дошъл моментът, в който трябва да се отдели от мен и да тръгне на детска ясла.
Като цяло е весело и спокойно дете, но има нещо, което малко ме притеснява – винаги иска да постигне своето. Когато сме вкъщи се опитвам да обяснявам, че не всичко  е позволено или просто отклонявам вниманието му с някакво занимание. Ако сме навън и нещо не е така, както той иска, сяда на улицата и аз или баща му трябва да го носим.
Преди две седмици бяхме на  рожден ден в детски център с много атракции. Синът ми се забавляваше чудесно и играеше с децата. Когато, обаче дойде моментът  да си тръгваме, той отказа и започна да се дърпа и плаче. Взех го на ръце, но стана по- лошо  - взе да се мята, да пищи, а после хукна по коридорите на търговския център. Не успях с никакви думи и обещания да го успокоя. Малко след това майката на рожденика вдигна сина ми  на ръце и той и се усмихна. Тръгнахме си набързо, а аз бях силно притеснена, защото само моето дете се държа по този начин. Оттогава подобни сцени не е имало.
Зная, че децата в тази възраст се опитват да се самоутвърждават, но има неща които един родител не трябва да допуска. Как да реагирам в подобни ситуации или как въобще да ги избягвам. Смятате ли, че подобно поведение е възможно и в детската ясла или така се държи само пред мен? Благодаря Ви!

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Здравейте,
Съвсем естествено е дете на две години да се опитва да налага своите желания и предпочитания. Децата на тази възраст се "налагат", тъй като още не могат да се договарят. Родителят може да ги научи чрез личния си пример. Добре е в случаите, в които детето иска нещо, но по обективни причини желанието му не може да бъде задоволено, то да разбере, че е чуто и че при по-подходящи условия би получило исканото. Например: "Разбирам, че се забавляваш и ти се играе още с децата. Това, което ще направим сега е да се приберем и да обядваме. Обещавам ти, като се наспиш, да отидем в парка. Сега кажи "чао" на приятелите си и скоро ще се видите пак".
Друга важна задача пред родителите е поставянето на правила и отстояването им. Водени от естественото любопитство децата искат още, още и още. Възрастните са тези, които преценяват кое е полезно и кое не. Би било добре, родителите да осигурят на малчуганите периметър, в който да експериментират, играят, вземат решения, съобразно възрастта и възможностите им. Колкото по-устойчиви и стабилни са границите, а реакциите на родителя по-предвидими, толкова по-спокойно ще е детето.
Поведението на малчуганите в детската ясла се обуславя от няколко фактора: преживяването на раздяла с майката, адаптацията както към новите и непознати обгрижващи възрастни, така и към групата деца, създаването на симпатии или антипатии и др.
В тази възраст децата бързо трупат нови впечатления и преживявания, изразяват емоциите си бурно и краткотрайно, променят се динамично и е същинско предизвикателство пред родителя да опознава както детето си, така и самия себе си, благодарение на ситуациите пред които е поставен.
Лиляна Тръпчева, 18.3.2013 г. 14:38:52

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber