Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

2-годишно близначе, което говори малко

Здравейте,
Майка съм на близнаци на 2 год. и 2 мес. Писах Ви, че единият винаги взема играчките на другия. Много благодаря на г-жа Тръпчева за бързия отговор. Единият ми син е много активен и говори много думички. Като например:  "Кажи пръстен - перистен, кажи шапка - шапа, кажи гащи - гащи." Докато брат му е по-затворен предпочита да си гледа телевизия и говори малко.Това ми е притеснението. Казва тете тута тата и се мъчи нещо да ни каже на негов си, неразбираем за нас, език. Има дни, в които изобщо и една дума не казва. Посочва какво иска -  да му пуснем телевизора, да му дадем вода, къде сме ние на снимката. Изпълнява команди -  носи ми шишето или играчката. Когато е гладен казва ам-ам, мама, тата, деде. Научил се е от детските, по телевизора, да брои до три на английски. Около Коледа го питахме кой чука и той ни отговори - нена. После баща му пак го пита и той :"Ли нена. Нали Ви казах, че не знам. Състави изречение, казваше си името. Сега говори по-малко и от преди два-три месеца. Според мен разбира всичко. Въпросът е може да говори, но не иска или се мъчи да говори, но не може. Брат му много по-активно се включва в песнички, пее след нас, носи си дрехите и обувките, сам се обува.
Може и да нямам повод за тревога, защото го сравнявам с брат му, а те са много различни. Моля Ви за съвет! Има ли нужда да се консултирам със специалист?
Благодаря ви предварително!

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте!
Добре е, че детето посочва обекти в книжки и изпълнява инструкции. Това потвърждава, че разбира езика. Жестовете не са лошо нещо, но трябва винаги да са придружени от реч. Когато иска нещо от вас, задавайте въпроси и изисквайте словесен отговор. Ако детето сочи към шишето с вода, питайте „Вода ли искаш?” Не давайте на детето веднага това, което иска. Изчакайте момент, поощрете го. Нека първо опита да изрече дума – „Вода”. Разбира се, не е нужно да го изнервяте. Ако упорито отказва да назове думата, вземете и неговата роля в диалога.
Учете детето да разпознава и назовава частите на тялото, животни и други обекти от обкръжението. Когато разглеждате книжки, го насърчавайте да каже думата, а не само да посочи обекта. Ако детето не може да произнесе цялата дума („мляко”), помогнете му с първия звук („м”), кажете думата на срички. С времето може да го подтиквате да използва цяло изречение – „Искам мляко”. Награждавайте всяка изречена дума – пляскайте, казвайте „Браво!”. Нека детето усети, че е успяло. В случаите когато не го разбирате, предполагайте „Казваш, че ...”. Така детето ще усети вниманието Ви и ще получи възможност да чуе правилния речеви модел.
Намалете времето пред телевизора. Нека не е повече от 1-2 часа на ден. Докато гледа екрана, детето е просто пасивен участник.
Отношенията между близнаците вероятно оказват влияние върху стила им на комуникация. Важно е да не допускате другият близнак да отнема инициативата за говорене на брат си.
Ако притесненията Ви не отпаднат, потърсете консултация със специалист. В лична среща логопедът ще оцени адекватно езиковото и говорно развитие на детето.
Невена Илиева, 04.4.2013 г. 19:19:11

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber