Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Проблеми с ходенето до тоалетна

Здравейте,
Mоят син е на 3 г. и 5 мес. , нямаме други деца в семейството , през седмицата се грижат за него баба му и дядо му. Беше на 2 г. и 10 мес. , когато го дадохме на градина , но той много плачеше, не искаше да се храни там, не искаше да спи и да си играе с децата, спря да казва, когато му се ходи до тоалетна и този проблем продължава вече 7 мес., с големи уговорки пишка, но много често се  изпуска, защото не може да стиска повече. А по голяма нужда ходи само в гащите - голям е и го прави съвсем съзнателно , не иска и да чуе за тоалетната - дори понякога стиска по 2 - 3 дни . Ние постоянно му говорим къде се ходи до тоалетна и, че това което прави не е редно, но няма никакъв резултат. Има ли нужда да го заведем при специалист или с времето сам ще преодолее този проблем? Предварително благодаря за отделеното време!


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Здравейте,
Доколкото разбирам, синът Ви е спрял да ходи до тоалетна преди 7 месеца, поведение, което се е отключило с тръгването му на детска градина, но не е приключило със спирането му от нея и това поставя пред Вас въпроса, дали ще се справите сами или е нужно да отидете при специалист.
При всички положения синът Ви ще престане с това си поведение след време /не знам кога/, но смисълът да посетите специалист би бил малко по-различен. Най-голям ресурс за подкрепа на детето при справяне със стресови ситуации, успокояване на тревожността, даване на сигурност и др. имат родителите. Ролята на специалиста е, благодарение на натрупаните знания и опит с работа с хора със сходни въпроси, да заеме една странична гледна точка, която да е по-обективна до толкова до колкото е лишена от емоции, страхове, притеснения и други силни чувства, които могат да „заслепят” и така да попречат при анализа на ситуацията и взимане най-адекватното решение за реакция. След направа на адекватна оценка на ситуацията, развитието, емоциите, преживяванията на детето, специалистът може да Ви предложи: или да започне терапевтична работа с него, или да започне да Ви партнира по посока решаване корена на проблема /това, което провокира поведението на детето/, така че то не само да не се повтори, но и да не премине в друго, което да е с по-голяма сила и интензитет.
Консултациите протичат под формата на разговор, а при децата – като игра. Работи се с информацията, която Вие предоставите. Целта е да бъдете подкрепени сами да откриете най-добрата за Вас стратегия за справяне и да бъдете подкрепени по пътя към извървяването й.
Лиляна Тръпчева, 10.4.2013 г. 15:59:11

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber