Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Проблем с крещене на дете на година и осем месеца

Здравейте, госпожо Тръпчева!

Синът ми Митко  е на година и осем месеца. Едно дете е, за него се грижим аз, таткото и майка ми, когато може, защото  живее в друг град. Не е ходил на ясла.
Живеем спокойно, няма стрес за детето. И аз, и баща му много се занимаваме с него. Митко  знае много думи, дори го привличат сложните - миялна, бойлер, батерия, прави изречения- "тати отиде купи ягоди", "лампата не свети", показва и казва предмети на картинка, показва и назовава частите на тялото си и на друг човек. Казвам го, за да видите, че разбира елементарните думи в ежедневието. Ако нещо му е интересно, се заиграва по десетина минути и е живо, любопитно дете.
Напоследък започна да крещи истерично, като не стане нещо на неговата. Просто креши с всичка сила, без думи, докато му свърши дъхъ, нацупва устата, после поема дъх и пак. Аз разбирам, че това е неговият начин да се налага, но се притеснявам: първо, че май с таткото не можем да уцелим верния начин за родителска реакция; второ, че влизаме с таткото в конфликти как правилно да реагираме; и трето, Митко плаши децата, покрай него, на плошадката и се страхувам, че ще започнат да го отбягват...
в тези случаи най - често аз му казвам; "МИТКО,НЕ!!" и после му обяснявам кротичко, че не е хубаво така или му давам за пример другите деца, които не крещят, опитвам се да го разсея с нещо, да го накарам да правим нещо друго, но не помага. Пробвах и да се правя, че не чувам, но сякаш нищо няма ефект. Той спира, когато сам реши.
Баща му се опитва да играе "по -твърдо", с идеята да не ни се качва на главите, пробва различни неща, повишавал му е тон, тези дни дори ответно му изкрещя веднъж - при което малкият се разплака и се уплаши. Аз смятам, че е малък да му се вика и ме е страх да не се стресира. Според мен баща му се опитва да го възпитава някак, но подхоът му е като за по -голямо дете. Митко е доста осъзнат за възрастта си, според мен, но все пак си е малък.
Заради това, че татко му му изкрещя, пък аз му се нацупих после, не знам дали греша, но искам детето да го слуша като авторитет, а не защото го е страх.
В обобщение аз и баща му влизаме в конфликт, тъй като не сме на едно мнение как да реагираме, а с  проблема на детето не знаем кой е верният начин. Моля, кажете ни как да реагираме!
Благодаря предварително!
 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Здравейте,
Различните хора имат различно ниво на търпимост и различен начин на реакция, за това е трудно да се каже кое е „правилно”. В случая при възпитанието на детето е важно то да знае, че родителите му имат еднакви послания, очаквания, еднакво наказват или толерират даден вид поведение. До колкото разбирам и двамата с бащата сте на едно мнение – че е недопустимо детето да крещи истерично и да се налага по този начин. Това което може да направите, вместо да спорите един с друг за „правилния начин”, е да обясните на детето защо баща му се е скарал. След като малкия е попалакал може да го гушнете и да му кажете, че разбирате колко се е уплашил от крясъка на бащата и да му обясните, че той е реагирал така, защото …. /го е заболяла главата от крясъците на детето – примерно/.
За развитието на децата е много важно родителите взаимно да си пазят авторитета. Всяко дете има една майка и един баща, независимо кой го отглежда. Нападката спрямо някой от родителите, то преживява като такава спрямо себе си. Манипулирайки ги двамата поотделно,то само се научава, че този свят няма стабилна основа, всичко е позволено, не знае на какво да вярва и на какво не, което го обърква още повече.
Не се притеснявайте за децата и майките на площадките. Не се сещам за родител, който да не е имал подобни преживявания.
С уважение: Л. Тръпчева
Лиляна Тръпчева, 20.5.2013 г. 14:09:34

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber