Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Проблеми с отказ от ясла и страх от буболечки

Здравейте,
          Дъщеря ми е на 2 год и 3 месеца. Очакваме второ дете към средата на септември. За нея се грижим аз и баща й, но когато боледува идва едната баба да я гледа вкъщи (доста често боледува и следователно бабата е почти постоянно писъствие). 
Проблемът ни започна преди известно време (средата на месец май) с писъци и истерии при вида на муха, оса, мравка и т.н, скача, пищи, вика, не може да се успокои. Предполагам, че е имала някакво изживяване в яслата, за което не може да обясни подробно. Иска да се гушне и да й скрием крачетата, както каката (така казва на персонала) в яслата била правила. Отказа да излиза навън, да се люлее или пързаля, защото имало буби. С много приказки преодоляхме изтеричните писъщи и рев, но все още отказва да минава през тревни площи и да се качва на детските съоръжения. Когато види муха пак е страхлива и се крие, но не пищи. В яслата ми отговориха, че не са имали никакви проблеми и ме уверяват, че сигурно е сънувала нещо....
На 31.05 (петък) имаха тържество в яслата. Бяха ги строили да пеят и танцуват някаква песничка. В момента, в който ме видя дъщеря ми започна да плаче. Имаше още 2-3 деца които плачеха, но вече бяха при родителите си. Тя танцува плачейки цялата песен след което ми я доведоха и веднага се успокои. Искаше веднага да си ходим. Така и не ми отговори на въпроса защо плаче. В събота сутринта, като се събуди, беше готова да ходи на ясла, казахме и, че когато мама и тате са почивка и тя почива и няма да ходи на ясла. В понеделника (03.06) само спомена, че не иска да ходи, но стана, облече се и отиде без проблеми. Когато я взимах ми каза че „няма повече” да ходи. На следващата сутрин дълго време се пазарихме, за да тръгнем, прелъгахме я някак, че трябва да изпратим тате на работа и тя тръгна. След което искаше да се прибира с мен вкъщи. Наближавайки детската ясла и детенце като писна, че не иска да ходи. Реве и се захласва, не иска да слиза от колата. Отнесох я вътре, там мед. сестра, която беше на смяна, я взе и я вкара в групата. Направо ми се скъса сърцето така жално плачеше. Обадих се след 2 часа по телефона и ми казаха, че се е успокоила. Следобяд като я взимах беше игрива, засмяна. Но пак тръгвайки  ми каза, че не иска да ходи повече. В сряда сутринта още със събуждането започна да плаче и да иска да не ходи на ясла. Искаше да седи вкъщи с мен. Когато наблягах, че трябва да ходя на ясла, а мама на работа, тя започваше да плаче още по-силно и неутешимо. 
Реших да не търмозя и нея, и мен, и да ми плаче през целия път до яслата, който никак не е малко (40 мин.) и останах у дома. Цял ден детето беше щастливо и си играеше, баба ѝ дойде да я гледа за следващите дни, за да мога аз да ходя на работа. Видимо всичко е наред, но когато започнем да говорим за яслата тя се хваща за мен и почти през сълзи ми казва, че не иска, повтаря ми: ”няма повече”. 
Не знам дали постъпвам правилно като я спирам от яслата, но не знам как да я успокоя. Не знам и какво се е случило, кое е продиктувало това нейно поведение. Винаги е имала желание да ходи на ясла, имало е дни, в които ставайки и по пижама отива на вратата да се обува. И сегашното ѝ поведение направо ме учудва. Притеснявам се да не прерасне в някой емоционален проблем в бъдеще.
Реално тя трябва да ходи на ясла до края на юни, мога да не я пускам по семейни причини, но не знам какво ще стане септември като трябва да тръгне отново.
От яслата ми отричат да е имала каквито и да било проблеми.
Дайте ми съвет какво да правя, как да преодолеем този емоционален проблем!


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Здравейте,
Относно въпроса за спирането от ясла , ако семейството не ви притеснява момичето да си остане вкъщи до края на лятото, може би това е по-добрият вариант. Септември месец се очертава да бъде наситен с доста промени , както за нея, така и за Вас – поява на новородено вкъщи и тръгване на ясла. До тогава има няколко месеца, през които може да се подготвите за тях.
Изглежда дъщеря Ви се тревожи от раздялата с Вас /неспокойна, когато тръгва на ясла, търси и намира различни поводи да е близо до Вас и да си остане вкъщи – страх от насекоми, иска да я гушкате, да не излиза/ и същевременно се старае да бъде достатъчно добра, така че да не Ви разочарова /описаната случка от тържеството/. Детето преживява стрес от промените. Говорете й и й обяснявайте, във всеки един момент, какво предстои. Говорете й за появата на бебето, но и за това какво ще се случва с нея, когато то се роди. С думи, жестове, внимание й показвайте, че я обичате такава, каквато е.
Ако страхът й от насекоми не отшуми до около месец, Ви препоръчвам да посетите специалист, който на база повече информация и общуване с нея, да може да установи каква всъщност е причината и да й въздейства, тъй като в този формат бих могла да направя само общи хипотези и да дам общи насоки. Страхът е симптом. Бихте могли да вложите усилия в това да я научите как да се играе с калинка, лазеща по пръстите или как се гонят мухи от стаята, но оставайки само на това ниво е много вероятно симптомът да се измести и да започне да се проявява по друг начин.
Доколкото можете й осигурявайте спокойствие, чрез повторяемост и предвидимост на събитията и й помагайте да развие самоувереност, чрез подкрепа и похвали.
С уважение:
Лиляна Тръпчева, 10.6.2013 г. 16:25:22

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber