Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Агресивно поведение на тригодишно момиченце

Здравейте!
Казвам се Вера Александрова, дъщеря ми е на 3 години и 3 месеца. Нямаме други деца. Бабите и аз основно я гледаме, тъй като работя на половин работен ден. Не мисля, че има някакви обстоятелства, които биха повлияли  върху емоционално-психологическото развитие на дъщеря ни.
Проблемът е следния: От пролетта започна да се държи по-агресивно и като че усещаме някаква злоба. Започна да отговаря много, да се налага за всичко, да крещи, да обижда всички, с децата също се държи така. На моменти е много мила и добра, а в следващия може да удари някой или да започне да вика и да обижда. Със съпруга ми не се караме често и по принцип, ако имаме някакви проблеми, се опитваме да ги разрешим, когато не е при нас. Много рядко се случва да си повишим тон пред нея. Опитахме с добро да й обясним, че така не се говори, не се удрят другите деца, когато ти вземат играчките, а се моли да ти ги върнат. Пробвахме и с наказания, но никакъв успех. Тези дни започна да ми казва /крещи/, че не ме обича, че съм лоша, да ходя на работа, а аз самата не съм й казвала такова нещо. Показах й, че ме е обидила и ми е мъчно, че така се държи с мен, но нямаше никакъв ефект. Същите неща говори на баща си, той пък я наказа, но пак си продължи по същия начин, след 15 минути. Не знам как да постъпим, как да се държим с нея.
Надявам се, че ще ни кажете как да постъпим правилно в тези нейни състояния, защото се чувстваме много объркани и не знаем къде грешим.
Благодаря Ви много!

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Здравейте,
Причините за промяна в поведението на децата могат да са много и различни - дали са се наспали, настинали, промяна в режима, отговор на емоциите на родителите, отстояване на позициите, желание за самостоятелност, изява и много други. Нормално е децата да искат да бъдат забелязани, похвалени, приети, нормално е и да има моменти в които им е трудно, недоволни са от развоя на събитията или от това, че нямат ресурс сами да се справят или променят някои ситуации. За да знаем как да реагираме, най-важното условие е да разберем какъв е поводът за възникналото поведение. Чак тогава ще може да действаме адекватно и да имаме добър резултат. В писмото си сте посочили възможна причина, нежеланието й да споделя играчките си с другите деца. За да се научат децата на щедрост първо трябва да развият увереност, че разполагат със свободата да решават какво и как да правят с това, което притежават. Чак тогава те ще са способни да дават, без да се чувстват ограбени или заставени. Хубаво е, че уважавате собствеността й и я учите как да си иска играчките обратно, а не я карате да отстъпва на всяка цена.
Това бяха асоциации върху писмото Ви, а за да разберете какво провокира описаното поведение се фокусирайте върху причините, тогава и отговорите ще дойдат.
С уважение
Лиляна Тръпчева, 21.6.2013 г. 16:24:40

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber