Online School
Регистрирани потребители: 22809
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Трудна възраст

Свикнали сме с това определение да свързваме навлизането на детето в юношеството, но напоследък все по-често се говори и за бебешки пубертет. Възрастта на прохождането също не е за пренебрегване. А след това идват адаптацията в ясла и градина – все трудни пътеки, които трябва да извървите заедно с малкото. В този материал ще поговорим за това как да преминем през трудните периоди  по-лесно. Какво трябва да знаем и как да се подготвим?

Прохождането
Това е един етап, който настъпва между 8-мия месец и първата година. Трудността му се състои в това, че малкия изследовател започва да опознава света сам и това крие доста рискове. За да си спестите неприятните инциденти и ужасената физиономия, крещяща: „Не!!!“, добра идея е да обезопасите дома си предварително. Вдигането на всичко, което не искате да попадне в любопитните детски ръце и уста е разумно да бъде направено на около метър и половина. Достъпът до опасните електроуреди и контакти също трябва да бъде ограничен. Друг подход, който върши работа, но пък е много трудоемък е да отделите повече време на малкия и да споделите приключенията му. Когато играете с него и го засипвате с подходящи занимания, той ще има по-малък устрем да ходи на опасните места.

Бебешки пубертет
Това е възрастта приблизително между 2 и 3 години. Тогава детето осъзнава своята личност и отделеността си от околния свят. До преди това малкото е възприемало себе си и Ва като едно неделимо цяло. Изследването на Аза започва от проверката на границите. Затова често родителите наричат този период: „Царството на не-тата“. Това е нормално, защото отрицанието е един от начините за противопоставяне, а от там малкото разбира докъде се простира волята му. Допълнителен „бонус“ към това е и засиленото его, което най-ясно се забелязва в чувството за притежание ( „Всичко е мое! Дори и да не е, пак го искам! Какво като не ми трябва, пак е мое!) и нежеланието да споделя нито играчките, нито храната, нито вниманието Ви! И това не е всичко! Тук трябва да включим и все още недостатъчния активен речник, който затруднява комуникацията и изнервя допълнително обстановката. Съветът, който специалистите дават, през тези трудни времена, е да се въоръжите с търпение, на първо място. Но, не по-малко важно е да поставяте някакви граници в поведението му. Все пак малкото трябва да знае, че има ограничения дори и за него. Също така му обяснявайте много. На тази възраст малките имат много по-богат пасивен речник и дори да не дават индикация за това, те разбират доста. Възпитанието и разговорите трябва да се случват не по време на криза, а в спокойно състояние. Когато положението е ескалирало и малкото е остро афектирано, (пищи и се тръшка толкова мощно, че замята се тресе) думите нямат полза. Тогава трябва да действате, извеждайки малкото зверче или игнорирайки го, според възможностите и обстоятелствата.


Адаптацията
Смяната на средата и особено постъпването в детска градина или ясла бележат още един труден етап от порастването.  Отделянето от мама е трудно за мъниците и затова те реагират остро на промяната. Предварителната подготовка за новите обстоятелства помага за по-бързото им приемане. Можете да говорите на малкото за предстоящото, дори да го заведете в градината и заедно да я разгледате. Ако ръководството разреши, добър вариант е да остане за малко с другите деца в групата и да поиграе с тях или поне да се запознае. Обясненията защо се налага оставането му в градина също трябва да бъдат неизменна част от подготовката. Разбира се, трудно ще минете без подозренията на детето, че искате да го изоставите и да не го вземете после, но всяко нещо с времето си. В този период е важно да наблюдавате малкото. Може да забележите известна тревожност у него, която ако няма затихващи функции е добре да ѝ се обърне внимание. Има деца, които приемат градината изключително травматично и упорството и непоколебимостта Ви, в такъв случай, няма да доведат до добри резултати.

За финал
Да си родител е най-голямото предизвикателство, което се случва в живота на един човек. Но и най-прекрасното. С търпение и много любов всички тези кризи ще остават в паметта Ви като незабравими спомени от едно пътуване, изпълнено с приключения , емоции и радост. Насладете му се, защото отминава бързо!


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber