Online School
Регистрирани потребители: 22367
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Кърмене на бебе със специални нужди

Автор на материала е Pepelyashka

Тези редове са за родителите на специалните деца сред нас и към всички, които имат възможността да се запознаят с такива. Вероятно, когато една бъдеща майка чуе от гинеколога си, че бебето, което носи под сърцето си вероятно има някакъв проблем, първата ѝ мисъл е как ще се справи с такава отговорност. Да, да имаш бебе, което изисква повечко грижи и внимание е предизвикателство, но и същевременно една особена привилегия. В такива ситуации много майки и бащи надрастват себе си, постигат неща, за които не са и предполагали, че ще са способни.

Специалните нужди
Когато едно такова специално бебе се появи на белия свят, то се нуждае от абсолютно същото, както всички останали бебета: сигурност, защита, близост, храна и разбира се, много обич.
Чрез кърменето то има възможност да задоволи всички тези нужди. Може би ще е необходима малко подкрепа или специална помощ и все пак с търпение и упоритост нещата лека полека се нареждат, майката и бебето свикват един с друг и стават едни сплотен тандем. В идеалния случай, ролята на околните е да насърчат и подпомогнат кърменето и да заздравят връзката между майката и рожбата й. Особено, когато и таткото има възможност да участва в обгрижването на бебето, още от самото начало. Едва ли ще е погрешно, ако останалите членове на семейството поемат част от домакинските задължения и така да облекчат ежедневието на младите родители. Така майката има възможност да кърми редовно и неограничено.

Кърменето
В някои случаи бебетата се раждат с повишена податливост на инфекции, именно майчиното мляко и най-вече коластрата през първите дни, могат да подействат като „първа имунизация“. Естественото хранене е от полза, защото кърмените бебета имат по-добра имунна защита срещу инфекции на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. При бебета с понижена мускулна активност съществува риск от запек и отново майчиното мляко е това, което действайки разхлабващо, помага на бебешкия организъм. Освен това, сученето на гърда спомага за трениране на челюстната мускулатура, което от своя страна е от полза за по- нататъшното развитие на говора. Докато суче на гърдата, се тренира лицево-челюстната мускулатура, същевременно се подобрява и подвижността на езика – по този начин бебето се подготвя за по-късното дъвчене и говорене. И още една полза – докато суче, бебето се приучава да диша през носа, което е още един начин за предпазване от инфекции на дихателните пътища. Съвсем неусетно за всички, сучейки на гърдата, бебето бива стимулирано в развитието си по различни пътища: по време на кърменето се създава зрителен и телесен контакт между майката и детето й, това е начин на комуникация без думи, а  чрез емоции. Кърмачето усеща вкуса на майчиното мляко и мириса на мама. Ето така се стимулират редовно всичките пет сетива на малкото човече, без да бъдат вложени кой знае какви средства и усилия. Докато кърми, майката опознава по-добре своето дете и свиква да разпознава отрано неговите нужди. Създава се една уникална връзка, която е от полза и за двете страни.

Евентуалните трудности
Ако новороденото бебе има трудности в началото да засуче, дължащи се на слаб мускулен тонус, въпреки това може да се слага редовно на гърдата, по възможност кожа до кожа контакт, това също е начин за стимулиране на закърмването. Ако бебето не успява да задържи гърдата и да суче активно, с малко помощ и повечко търпение, положението може да се подобри. Не е нужно да се гони рекорд още от самото начало, всяка капка коластра или кърма е ценна и е принос за здравето на бебето. В случай, че се наложи кратка раздяла и операция, чрез редовно цедене майката продължава да стимулира образуването на кърмата и бебето получава обичайната за него храна. Дори тази раздяла да е по-дълга, винаги може да се поднови кърменето на гърдата. Важното е майката (и таткото) да се чувстват разбирани и подкрепени. Ла лече лига лидерите са насреща, когато има въпроси и притеснения около оптималното поставяне и засукване на гърдата, ще покажат на майката как да придържат бебето, така че да успее да засуче самостоятелно, коя поза може да е подходяща в отделните случаи, ще изслушат и насърчат майката.

В заключение
И вместо финал, една история от истинския живот, за Йоана – дете със Синдрома на Даун. Майката научава още през бременността за това, че бъдещото ѝ дете ще е със специални нужди. След първоначалното объркване, започва да търси и да събира информация. През първите месеци Йоана бива хранена с изцедена кърма, давана чрез сонда. След направената ѝ сърдечна операция, на 4-месечна възраст, майката се доверява на способностите на бебето си и я слага на гърда. „Тя засука така, все едно никога нищо не е било, все едно си беше едно съвсем нормално, здраво и доносено бебе“ споделя радостната майка. Нима това не е окриляващо?


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber