Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Да потърся ли помощ

Здравейте госпожо Илиева,
Имам момиченце на 3 години и 1 месец. В речника си има около 50 думи, като 10-ина от тях не изговаря добре (напр. готово - гогово, наздраве - нагаге). Първите си думи (мама, баба, чао) каза на около годинка, но бавно включваше нови думи в речника си. Разбира всичко, изпълнява команди от три части (Свали си якето, обувките, обуй пантофите и дай подаръка на баба!) Облича се сама и се съблича сама (понякога й трябва помощ за по-тесни блузи през главата). Сама ползва гърне (събува-обува гащи и панталон, избърсва се, и вика някой за да го почисти). Обича да общува с деца и да играе с тях - разбират се, макар, че ползваме само двусрични изречения ("Ела Диди!", "Хайде ам-ам!", Т(ч)акай како!", и т.н.). Може да брои до четири, но показва с пръстчета (напр. Колко са лапите на котето? Тя показва с пръстче последователно четирите лапи и накрая показва четири пръстчета). Обича да четем приказки и ясно се разбира, че ги разбира, но главно си бърбори на нейн си език. Дядо й по бащина линия до навършване на три години е казвал само "мама" и баща й не е имал богат речник, но баба й не може да си спомни колко точно е говорел на три години. Моля за Вашето мнение, да изчакам ли още или да търсим логопед?
Благодаря Ви предварително!

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте!
Добре е, че детето разбира тристепенни инструкции и обича да общува с деца. Думите, които казва обаче трябва да са повече. На тази възраст децата умеят да съставят изречения, като комбинират 3-4 думи, разбират и използват „аз”, „мен”, „ние”, „ти”, образуват множествено число (коли, маси, кукли). Би следвало детето да участва в диалог, като използва 2-3 изречения. Речта трябва да е разбираема за непознати през по-голямата част от времето.
Направете консултация с логопед. Само в лична среща специалистът може да оцени адекватно езиково-говорното развитие на детето.
Невена Илиева, 07.10.2013 г. 16:50:06

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber