Online School
Регистрирани потребители: 22265
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Ротавирусна диария при кърмачета

Най-честата причина за остра диария при малки деца и бебета е ротавирусната инфекция. 95% от децата се заразяват с ротавирус преди да навършат 5-годишна възраст. Болестта се проявява най-често като водниста диария, коремни болки и повръщане, повишена температура, като са възможни и гърчове. Колкото са по-малки децата и с по-ниско тегло при раждането, толкова по-тежко е протичането. Наблюдава се обезводняване, загуба на тегло и дори смърт.

За съжаление след преболедуване на инфекцията, при бебетата следва период на трудно и мъчително захранване, което може да доведе до трайно изоставане в теглото и ръста на кърмачето. В до 20% от случаите, децата развиват лактозна непоносимост, което може да стане причина за калциев дефицит в организма и развалени зъбки на по-късен етап. След прекарване на ротавирусна диария е възможно да се провокира появата на различни алергии, включително към белтъка на кравето мляко. При генетично предразположение се провокира и диабет тип І.

Заразяването с ротавирус става лесно чрез замърсени ръце или предмети. Подобряването на хигиената не намалява честотата на заболяването, тъй като вирусът е много устойчив във външна среда. Върху зеленчуци в хладилника оцелява 30 дни, в канализацията е жизнен поне 2 месеца, а върху сухи и гладки повърхности, живее 10 дни. Това е и причината освен в обществото, ротавирусът да е често срещан и в болнични условия, където става причина за вътрешноболнични инфекции. Затова не е изненада и фактът, че една от всеки пет ротавирусни диарии се придобива при постъпване на детето в болница за лечения на друго заболяване.

Макар да не съществува противовирусно лечение на ротавирусните гастроентерити, често при малките деца се налага оводняване (рехидратация) да се провежда на системи в болнични условия. Прекараната ротавирусна инфекция прави протичането на следващата по-леко, но не предпазва от повторно заразяване. При новородените инфекцията протича безсимптомно и по-леко, поради протективната роля на майчините антитела и незрелия гастроинтестинален тракт, докато 70-80% от случаите на ротавирусна диария засягат деца във възрастта 6-24 месеца. С цел намаляванене на хоспитализациите по повод ротавирусни диарии, както и последиците от тях за бебето, СЗО, Европейското дружество по детски инфекциозни болести и Министерство на здравеопазването на България препоръчват ранна защита на кърмачетата, чрез ваксинация срещу ротавирус. Според световните и европейски препоръки, имунизационният курс, състоящ се от две дози поставени през устата, трябва да започне още след навършване на 6-седмична възраст на детето, за да завърши преди бебето да навърши 6-месечна възраст, когато протективната роля на майчините антитела намалява и децата стават най- уязвими за инфекцията.

Ранната защита на кърмачетата чрез ротавирусна ваксина ги предпазва до 100% от хоспитализации по повод на ротавирусни диарии и ограничава по- следиците, свързани с преболедуването на тази инфекция.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Хранене на бебето през четвъртия месец  
4 мес.
Хранене на бебето през четвъртия месец
В периода от четвърти до шести месец кърмата става недостатъчна храна за бебето по отношение на желязото и витамин С и се появява нуждата от захранване.
Цялата статия
Хигиената в бебешката стая  
4 мес.
Хигиената в бебешката стая
Няколко полезни съвета как да ограничите до минимум задържането на прах в дома ви и да се грижите за хигиената в бебешката стая.
Цялата статия
Кожата – как да я предпазим  
4 мес.
Кожата – как да я предпазим
Студеното време, слънцето, вятърът –всички тези фактори неизменно влияят на кожата –нашата и на децата. Проблемите се задълбочават, когато кожата е по-суха или чувствителна.
Цялата статия
Бъди информиран! Действай навреме!  
4 мес.
Бъди информиран! Действай навреме!
Социално/ Емоционално развитие Езиково/ Комуникативно развитие Когнитивно развитие (учене, мислене) Двигателно/ Физическо развитие Обърнете се към специалист, ако Вашето бебе... Как можете да подпомогнете развитието на бебето?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber