Online school
Регистрирани потребители: 23212
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Интимната хигиена на момиченцата

Редовните хигиенни процедури са необходими за момиченцата от самото им раждане. Струята вода при подмиване се насочва така, че да облива от пубиса към ануса. За да се избегне промяна на киселинно-алкалния баланс и щети по нежната и чувствителна кожа, редно е да не се употребяват обикновени сапуни, а специални детски средства за интимна хигиена.

Как се мият половите органи на момиченцата?

Малкото момиче трябва да има лични средства за интимната хигиена – сапун, гъба, кърпа за избърсване. Преди да започнете интимната хигиена на детето, измийте добре ръцете си. Половите органи се мият старателно като разтваряте малките и големите срамни устни, направлявайки струята вода от пубиса към ануса (с цел да се избегне попадането на бактерии във влагалището). Използвайте Ph-неутрален детски сапун при новородените или специални средства за интимна хигиена за девойки и жени, които поддържат или възстановяват при нужда киселинния баланс на кожата. Според някои специалисти сапунът не е необходим, тъй като изсушава слизестата обвивка, а мастните и потните жлези на бебето все още не работят. Процедурата по измиването е задължителна сутрин и вечер, както и след всяка дефекация. След измиване подсушавайте с мека кърпа. На по-късен етап, когато дойде време за превръзки, те трябва да се сменят на всеки два часа, като всеки път е желателно и измиването с течаща вода или в краен случай, избърсването с бебешки влажни кърпи с неутрално Ph.

Използват ли се кремове и масла?

Само при налични раздразнения на кожата на половите органи и то след посещение при лекар. Ако всичко е наред – такива мазила не са необходими.

Какво да правим при сърбеж, зачервяване, течение или неприятна миризма?

При току-що появило се слабо зачервяване, можете да опитате да облекчите състоянието с домашни средства. Не ползвайте обичайния сапун и вода, а запарка от лайка или невен. След това намажете с детски противовъзпалителен крем. За известно време след подмиването оставяйте детето без памперс, въздържайте се от тесни чорапогащи и панталонки и в никакъв случай не използвайте гащички от изкуствени материи. Ако зачервяването не отшуми за няколко дни, обърнете се към лекар. В останалите случаи – сърбеж, течение и неприятна миризма - не се опитвайте да лекувате детето сами. Причините за подобни явления са много – попадането на чуждо тяло във влагалището, глисти, алергии, авитаминоза. Това може да установи само лекар. Той ще вземе натривка, чрез която ще постави диагноза и ще предпише адекватно лечение.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Развитие на бебето от 30 до 36 месеца  
36 мес.
Развитие на бебето от 30 до 36 месеца
Колкото повече детето наближава третата си година, толкова по-ясно започва да осъзнава себе си, света около себе си и своето място в него.
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber