Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Починал баща

Здравейте,

Интересувам ме как да бъде обяснено, по подходящ начин, на момченце на  две години и пет месеца, че баща му е починал и повече няма да го види. Какво поведение да се демонстрира пред него от близките?  Какво да му бъде казвано, когато вижда, че мама е тъжна или плаче? Време ли е вече, на тази възраст, да му се обяснаяват емоциите, които възрастните и то изпитват?


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Темата за смъртта винаги е много трудна, особено когато тя трябва да се обясни на малко дете.
Децата на 2-3-годишна възраст още не могат да възприемат идеята, че нещо е "завинаги". Малчуганът може още да чака тати да се върне, да е учуден и изненадан от това, че всички са тъжни, реакциите им да го плашат и стряскат, да се почувства объркан или изоставен. Затова е добре да му се говори и да му се обяснява, не толкова защото очакваме да разбере, а защото това ще го успокои. Детето може да вижда, че близките му скърбят, усмихват се по-рядко, очите им са зачервени или подути, изнервени са или отсъстващи, но когато те му обясняват ситуацията и преживяванията си, това ще му даде усещането за по-голяма сигурност - някой знае какво се случва и най-вероятно знае как да се справи.
Децата също имат собствените си емоции и въпроси. Разговорът с тях е възможност да се отвори пространство те да питат и споделят, да търсят отговори и да бъдат чути.

С уважение:
Лиляна Тръпчева, 05.3.2014 г. 14:41:06

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber