Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Нормално ли е да не говори много

Здравйте! Имам син на 1 г. и 3 м. Основните му думи в речника са: Да, баба, ам, мама и понякога тата. Първата си думичка произнесе на 5 месеца. Напълно адекватен е и разбира това, което му говоря, също така изпълнява и много команди. Въпросът ми е следният: Нормално ли е за неговата възраст да изговаря съответния брой думи (запозната съм с факта, че всяко дете е индивидуално)? Не съм много сигурна и затова се обръщам към специалист и много ще съм Ви благодарна, ако ми дадете съвет, освен с повтаряне и назоваване на предметите, как мога да стимулирам проговаянето му? Блогадаря предварително за отделеното време и помощта!!!
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте!
Добре е, че детето разбира инструкции и изговаря думи. Като се вземат предвид индивидуалните различия и темп при проговаряне, речта се развива нормално.
Може да стимулирате езиковото развитие на детето, като:
Говорете на детето, докато го къпете, храните и обличате („Мама бърше ръцете ти с кърпа.”, „Сега обуваме чорапи на крачетата.“ и т.н.). Разказвате какво правите, къде ще ходите, какво ще правите, когато пристигнете и кого или какво ще видите. Употребявате прости и ясни изречения (2-4 думи), които детето може да използва за модел.
Разширявате изказванията му. Ако посочи към топка и каже „то”, („тота”, тока”), вие отговорете: „Топка. Да. Това е голяма, синя топка.”
Четете книжки. Подходящи са книгите от вида „Първите думи“ с едри илюстрации. Нека детето разгръща страниците, посочва обекти по инструкция („Посочи жираф.“, „Посочи кое се яде“), отговаря на въпросите „Какво е това?“, „ Какво прави?“ и т.н.
Слушате и пеете популярни детски песни, съчетани с движения или танц.
Насърчавайте всеки опит за комуникация чрез похвала.
Ако притесненията Ви не отпаднат, потърсете консултация със специалист. В лична среща логопедът ще оцени адекватно езиковото и говорно развитие на детето.
Невена Илиева, 11.5.2014 г. 13:09:00

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber