Online school
Регистрирани потребители: 23151
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Майчиното мляко - повече от храна

Кърменето е:

Взаимоотношение
Кърменето е начин да покажем на детето си, че е добре дошло на този свят, че то има място тук, сред нас, останалите хора. Бебетата имат нужда да се чувстват приети и обичани, да се усещат подкрепата и защитата на родителите си. Кърменето дава възможност малкото да е в контакт кожа с кожа с мама, да осъществява зрителна връзка с нея, да чува ритъма на сърцето и дишането й, да осъзнава, че мама му дава нещо специално, само за него. Така то се чувства спокойно и прието. Знае, че мама го обича. Според специалистите, близо 80% от общуването е невербално, а чрез жестове, докосване, интонация на гласа, чувство за дистанция и т.н. В този ред на мисли, кърменето помага на бебето да общува с мама, защото ще минат още дълги години, докато вербалната комуникация бъде възможна и за двете страни. По време на кърмене се отделят специални хормони, които помагат на мама да “почувства” детенцето си и да се превърне в “майка”, да го опознае и да “заговори” на неговия език...

Важно за физическото развитие на детето
В утробата бебетата са свикнали да получават храна, според нуждите си. След раждането това не се променя и новородените все така имат същите очаквания. Кърменето дава възможност на бебето да контролира процеса хранене. Така бебето се учи кога да започва хранене, колко дълго да продължава то, какво количество да поеме. Така малкото, още след раждането си, привиква да контролира собствения си апетит, да приема толкова храна, колкото има нужда и да го прави според ритъм, удачен за него самото. Това полага основите на здравословно отношение към храната и може да предпази детето от хранителни разстройства, като недохранване или преяждане в бъдещето.
Друга важна част, от този аспект на кърменето, е доброто развитие на детската челюст. Кърменето е трудоемък процес – изсиква овладяването на няколко сложни движения, при това и тяхното едновременно извършване. Бебетата засукват гърдата по специален начин, използвайки езика си, за да създадат вакуум. След това започват да движат челюстта си, за да извличат млякото от гърдата. Накрая преглъщат поетото количество мляко. И всичко това се случва, докато дишат през носа! За правилния говор (след години) е много важно доброто развитие на челюстта, започващо още след раждането и подпомагано от кърменето.

Лесно и икономично
При кърмене храната за бебето е винаги под ръка, с правилната температура, с подходящия състав и опаковка. Кърменето пести средства, защото не изисква допълнителна специална екипировка, както и няма разходи по набавянето на различни субстанции за изхранване на бебето. Мама произвежда всичко, от което има нужда то и така бюджетът може да се изразходва за нещо належащо или важно, или приятно за всички членове на семейството.

Просто здрав разум
И до ден днешен, въпреки индустриалната революция, удобствата на живот и невероятните постижения, хората си оставаме представители на клас бозайници. Кърменето е хормоналният завършек на процеса зачеване-износване-раждане и би следвало както зачеваме, износваме и раждаме - откакто свят светува – също така и да продължим да изхранваме новородените си, както са го правили поколенията жени, преди нас, още от зората на човечеството. Много усилия са хвърлени в насока да се говори за “предимството” на майчиното мляко, докато всъщност наистина важното е, че кърменето е нещо нормално и логично. Негов аналог не съществува и в тази връзка поставяне на знак за равенство или неравенство между него и други начини за изхранване на новородено, просто не са удачни.

И вместо заключение
Според автора на световния бестеслър “Раждане без страх”, д-р Грантли Дик-Рийд, новороденото има само три нуждаи. Те са топлината на майчината прегръдка, храна от гърдите й и сигурността от усещането, че тя е наблизо. Кърменето задоволява и трите.

Миряна Машева, ЛЛЛ лидер

 

 

 


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber