Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Как да представя образа на бащата

Здравейте, имам дъщеря на 3 години и половина. Единствено дете е и я гледам сама. Бащата не присъства в нашия живот. Преди две години разбрах, че дъщеря ми има брат, който е с 6 месеца по-голям от нея. Другата майка се свърза с мен и решихме, че в един момент е добре да запознаем децата /за момента това не се е случило/. Само за уточнение - другото дете е признато от бащата и те живеят заедно. Дъщеря ми започна да пита вече къде е татко й и защо няма такъв. Аз й казах, че няма татко - че той не живее с нас и, че има и семейства, който имат само татко или само майка. Тя започна да си фантазира, че баща й е например полицай или нещо друго. Притеснява ме, че ако запознаем децата може да започне някаква ревност от страна на дъщеря ми - че тя не живее с баща си, а брат й - да. От друга страна, ако не й кажа за него и разбере на по-късен етап може да ме упрекне, че не съм й казала и това да я разтрои още повече. Моля, дайте ми съвет как да постъпя. Как ще бъде най-добре за нея. Предварително благодаря!
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Здравейте,
До колкото разбирам дъщеря Ви вече е започнала да пита за баща си и тъй като не е получила задоволителен отговор на въпроса - Какъв и къде е той?, е започнала да си измисля истории около образа му. Предполагам, че се притеснявате да й кажете истината, че той живее с друга жена и друго семейство. Страхът, че тя би се почувствала зле от това, че баща й е предпочел другото дете пред нея/респ. другата майка/, най-вероятно Ви спира да й разкажете за него.
Мисля си, че преди да я срещнете с брат й е добре да я запознаете с баща й, но за да стигнете до този етап е добре да бъдат изпълнени няколко условия.
Като начало може да започнете да й разказвате историята за това как сте срещнали татко й, какво сте харесали в него, как тя се е появила като резултат от Вашата любов. Понякога се случва така, че хората да се срещнат за малко, но за сметка на това да оставят дълбока следа в живота си, а после всеки да продължи по пътя си. Предполагам, че Вие сте щастлива с дете като нея. Спокойно може да й кажете това и че сте благодарна на баща й, че Ви е дарил с такава радост, макар и да не споделя с вас грижите по отглеждането и възпитанието й.
Казвате, че тя не е припозната. Най-вероятно след време ще има и въпрос свързан с имената й. Важно е отговорът да е максимално близък до истината и да запазва достойнството на двамата родители.
За да се създаде едно дете са нужни двама. То носи като наследство техните качества. Колкото по-добър образ е изградила тя за баща си, толкова повече вяра ще има в себе си, мъжете и света. Колкото е по-лош образът на бащата, толкова по-непълноценна ще се чувства и по-трудно ще влезе във връзка с друг човек. Това, че той е останал да живее с другото семейство /брат й е по-голям/ може и да не е толкова лошо. Това може да послужи за пример, че семействата отстояват на трудностите и дори това да не се е случило сега с нейния баща, то е възможно да се случи в последствие с друг – било то неин или на майка й партньор.
Въпрос на време и лично усещане е да се видите с баща й, да му кажете, че тя пита за него и да разберете до колко той е способен да поеме ангажимент към нея. Само когато Вие сте наясно с това каква роля той би заел в живота й, само тогава можете да й го представите, като се стремите очакванията й да са максимално реалистични. Запознанството с брат й може да се случи чак след това.
Дали ще извървите тези стъпки, по какъв начин ще минете през тях, кой ще Ви подкрепи зависи от Вас и обкръжението Ви.
С уважение:
Лиляна Тръпчева, 30.7.2014 г. 12:52:23

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber