Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Неспокоен сън

Здравейте,
Майка съм на 14 и 2 годишни дъщери. Голямата имаше проблеми със съня до навършване на 4 години - будеше се за мляко, да си говорим. Малката от както е родена не е спала спокойно нито една нощ. През последната година нощем се случва следното - спи около два часа дълбоко и след това започва да се върти във всички посоки, да мрънка, да вика, да си търси биберона, сяда в креватчето със затворени очи. Два пъти става от леглото и плаче. Аз спя на съседен креват за да мога да я опазвам да не падне.Много се върти, заклещва се между стената и преградата, която сме поставили да не падне и започва да пищи. Това продължава до 5 часа - след това спи до 8 часа. Нощите вече две години са кошмарни. Опитах всичко - разговаряме с нея, гушкаме се, четем книжки, пея песни. Също така не се храни много добре - иска само това което й харесва. Тежи 10,5 кг на 2 години и 2 месеца... Емоционална е и го отдавам на това, но все пак ми се иска да спи повече.
У нас е тихо и спокойно, гледаме децата си с много любов и сега съм бременна и с трето много желано дете.
Моля посъветвайте ме - мога ли да помогна на дъщеря си да си почива добре нощем.

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

неспокоен сън
Много Ви благодаря за дългия отговор. Всичко, което сте написала съм изпробвала, защото както Ви написах тя будува от както се е родила - не е някакъв период около бременността ми.И това е причината да се замислям дали всичко е наред. Баща й доста често спи с нея и положението е същото, баб й спи с нея всяка събота и пак е така.
Може би сте права - следва да потърся специалист, който да ме ориентира как да подходя за да й помогна да си почива през нощта.
Благодаря.
Михаела Гетова, 15.9.2014 г. 15:16:34

Отговор

Здравейте,
Децата често се събуждат нощем до навършване на 3-4- годишна възраст. Доколкото разбирам нейният буден период посред нощ е доста дълъг. Това бодърстване може да е много изтощително за възрастните. Предполагам очакването на предстоящото раждане, неяснотата относно режима на сън и бодърстване на третото Ви дете и до колко ще имате сили да откликвате и на двете мъничета са въпроси, които излизат на дневен ред.
Пишете, че тя е емоционална. Казвате, че не се храни много добре, но все пак посочените от Вас килограми са в норма.
По време на бременността майките имат нужда от спокойствие и почивка, а децата искат специфични грижи.
Истински е трудно да се направят хипотези без да се знае дневният режим на детето, личната му история, темперамент, характерови особености, за това ще нахвърлям няколко общи насоки, като предполагам, че някои от тях вече може дори да сте изпробвала.
За да е спокоен сънят на децата е добре те да не си лягат гладни, т.е. уверете се, че дъщеря Ви е хапнала пълноценно.
В тази възраст започват и хигиенните навици. Сложете я на гърнето преди да я сложите да спи, за да не се буди от допълнителен дискомфорт.
Нощта не е време за игра. Събуди ли се, не й пускайте филмчета, не играйте, защото така тя се възбужда допълнително. Погалете я, гушнете я. Денят е време за физическа активност. Уверете се, че заниманията й я изморяват достатъчно.
Много е трудно да успокоим някой, когато ние самите сме напрегнати. Затова може да потърсите помощ. Помолете някой да Ви помогне, като му дадете точен инструктаж какво да прави, а Вие да използвате това време за пълноценна почивка.
Не знам с тези насоки доколко мога да съм Ви полезна. В случай, че имате усещането, че проблемите със съня са по-скоро симптом на вътрешни преживявания, тревога, страх или са отговор на събития от деня, то тогава може да се обърнете и към специалист, който с помощта на повече информация да направи съответните хипотези и да Ви даде по-адекватна обратна връзка.

С уважение:
Лиляна Тръпчева, 08.9.2014 г. 16:34:49

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber