Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Детето изговаря много малко думи

Здраввейте!

По информацията, която изписват Детето.инфо за децата в определена възраст разбирам, че моето дете вече трябва да прави изречения от по 2-3 думи.
Имам син на 1 и 7 м., но той не само не прави изречения, а изговаря много малко думи. От бебе непрекъснато му се говори, обяснявам и той всичко разбира, но отказва да повтаря. Научихме стандартните: баба, дядо, тате и мама, но оттам напредъкът е никакъв. Как да продължим обучението?


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Благодаря много!
Dima Dimitrova, 19.9.2014 г. 14:47:57

Здравейте!
На 18 месеца децата започват да правят прости фрази от 2 думи („Дай вода.“ – нормално е детето да не артикулира съвсем точно фразата.). Трябва да умеят да показват поне 2 изображения или да ги назовават по инструкция на възрастен. Важно е да умеят да произнасят минимум 8 думи, както и да разбират множество думи от бита, да изпълняват прости инструкции („Седни на стола“).
Добре е, че говорите на детето. Използвайте прости думи и фрази, за да му е по-лесно да обработи езиковата информация. Детето учи чрез игра. Разнообразявайте дейностите и не ги свеждайте до просто повтаряне на думи. Назовавайте частите на тялото на детето, докато го обличате. Помолете го и то да посочи частите на вашето тяло или на кукла. Хвалете опитите на детето да участва в играта и да повтаря спонтанно. Повтаряйте думите на детето и ги допълвайте (Топка. Да, това е топка. Топката подскача.). Снабдете се с пъзели с дръжки на животни и превозни средства. Имитирайте звуците, които издават, като винаги използвате и пълнозначната дума (Това е самолет. Самолетът лети - ФИУ). Тъй като детето вече използва мама, баба, дядо, може да направите снимки на членовете на семейството, докато извършват различни дейности, да ги имитирате и назовавате заедно с детето („Баба готви. Покажи как бърка супата.“) Насоките, които ви давам, са общи.
Всяко дете се характеризира с индивидуален темп на развитие на езика и говора. За значимо отклонение се счита изоставане с 6 месеца от нормите за възрастта. Единствено специалист при детайлна диагностика може да прецени дали се касае за индвидуални различия или забавяне в езиковото развитие. Потърсете консултация с логопед, за да оцени езиковите умения на детето и да индивидуализира подхода за работа у дома.
Невена Илиева, 10.9.2014 г. 13:25:50

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber