Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Дете на 2 години заеква

Здравейте,
До няколко дни малкото ни момченце ще навърши 2 годинки.  Изречения започна да съставя някъде около 1 година и 2 месеца. Вече не пропуска предлози в изреченията. Телевизия не обича да гледа, с изключение на рекламите. Обича много да му четем приказки и дори ги запомня наизуст (Като започна изречението и някъде по средата спирам и го поглеждам, той го продължава). Знае около 5-6 песнички, като понякога му помагам малко . В момента изговаря звука /Р/, само когато е пред гласна в думите. Общува адекватно най-вече със семейството и познатите хора. Говори доста разбираемо. Дори непознати хора разбират какво говори.

От пролетта на тази година започна да заеква. Това много ни притесни. Консултирах се с педиатър, който ме посъветва да му говорим бавно, да го изслушваме внимателно, разходки на чист въздух и т.н. Проблемът изчезна след около месец. От няколко дни отново се появи заекването, но този път много по-изразено от първия път. Затруднява се на съгласните и то само на първите думи в изречението. Според Вас на какво се дължи този проблем и може ли да се отстрани?
 Благодаря!


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте!
От описанието Ви разбирам, че детето се развава добре спрямо езиковата норма за възрастта. Причините за заекването могат да са много и различни. Във възрастта от 2 до 6 години при някои деца се появява т.нар. физиологично заекване.
Езиковата система на децата в тази възраст се развива активно. Те научават все повече думи и овладяват все по-сложни изречения. Понякога обаче когато търсят точната дума, не знаят как да формулират изречението или са емоционално превъзбудени и бързат да споделят нещо, се случват удължавания в началото на думата (м-м-маймуна) или запъвания.

Как да реагирате вие в подобна ситуация?
• Не карайте детето да повтаря изказванията си, а се опитайте да ги перифразирате (А, искаше да кажеш, че ...). Така детето ще чуе правилния говорен модел, без да се чувства притеснено.
• Избягвайте постоянните критики и поправяния от рода на: "Говори по бавно" и "Поеми си въздух"
• Осигурете му спокойна семейна атмосфера. Опитайте се да намалите динамиката в семейния живот.
• Не изисквайте постоянно детето да говори прецизно и правилно по всяко време. Нека говоренето да е забавно и да носи радост.
• И най-важното говорете бавно на детето. Изградете си навик за това. Бавният и спокоен поток на речта ще подпомогне плавната реч на детето ви. То ще следва вашия модел.
Ако удължаванията или повторенията на първия звук (сричка) се задържат за период по-дълъг от 6 месеца или са придружени от вторични съпътстващи прояви като мимики или гримаси, непривични жестове с ръцете и тялото, затруднено дишане, изпотяване, зачервяване, а говоренето се превърне в усилие за детето и е свързано със страх, смущение и притеснение, потърсете консултация с логопед.

Невена Илиева, 02.10.2014 г. 14:14:03

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber