Online School
Регистрирани потребители: 22537
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Дете на 2 години заеква

Здравейте,
До няколко дни малкото ни момченце ще навърши 2 годинки.  Изречения започна да съставя някъде около 1 година и 2 месеца. Вече не пропуска предлози в изреченията. Телевизия не обича да гледа, с изключение на рекламите. Обича много да му четем приказки и дори ги запомня наизуст (Като започна изречението и някъде по средата спирам и го поглеждам, той го продължава). Знае около 5-6 песнички, като понякога му помагам малко . В момента изговаря звука /Р/, само когато е пред гласна в думите. Общува адекватно най-вече със семейството и познатите хора. Говори доста разбираемо. Дори непознати хора разбират какво говори.

От пролетта на тази година започна да заеква. Това много ни притесни. Консултирах се с педиатър, който ме посъветва да му говорим бавно, да го изслушваме внимателно, разходки на чист въздух и т.н. Проблемът изчезна след около месец. От няколко дни отново се появи заекването, но този път много по-изразено от първия път. Затруднява се на съгласните и то само на първите думи в изречението. Според Вас на какво се дължи този проблем и може ли да се отстрани?
 Благодаря!


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте!
От описанието Ви разбирам, че детето се развава добре спрямо езиковата норма за възрастта. Причините за заекването могат да са много и различни. Във възрастта от 2 до 6 години при някои деца се появява т.нар. физиологично заекване.
Езиковата система на децата в тази възраст се развива активно. Те научават все повече думи и овладяват все по-сложни изречения. Понякога обаче когато търсят точната дума, не знаят как да формулират изречението или са емоционално превъзбудени и бързат да споделят нещо, се случват удължавания в началото на думата (м-м-маймуна) или запъвания.

Как да реагирате вие в подобна ситуация?
• Не карайте детето да повтаря изказванията си, а се опитайте да ги перифразирате (А, искаше да кажеш, че ...). Така детето ще чуе правилния говорен модел, без да се чувства притеснено.
• Избягвайте постоянните критики и поправяния от рода на: "Говори по бавно" и "Поеми си въздух"
• Осигурете му спокойна семейна атмосфера. Опитайте се да намалите динамиката в семейния живот.
• Не изисквайте постоянно детето да говори прецизно и правилно по всяко време. Нека говоренето да е забавно и да носи радост.
• И най-важното говорете бавно на детето. Изградете си навик за това. Бавният и спокоен поток на речта ще подпомогне плавната реч на детето ви. То ще следва вашия модел.
Ако удължаванията или повторенията на първия звук (сричка) се задържат за период по-дълъг от 6 месеца или са придружени от вторични съпътстващи прояви като мимики или гримаси, непривични жестове с ръцете и тялото, затруднено дишане, изпотяване, зачервяване, а говоренето се превърне в усилие за детето и е свързано със страх, смущение и притеснение, потърсете консултация с логопед.

Невена Илиева, 02.10.2014 г. 14:14:03

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber