Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Трудна адаптация в детска градина

Здравейте!
Имам две деца, момиче на 11 години и момче на 2 г. и 8 м.
Каката е спокойно дете, обича много братчето си и когато има възможност винаги е готова да си играе с него.
Миналата година момченцето ми тръгна на ясла, но като цяло е ходил малко, защото често боледуваше. Баба му ни помагаше и той по-често си беше в къщи. Плачеше като ходи на ясла и така и не свикна. Лятото не е ходил на ясла и от 15 септември го преместиха в първа група. Две седмици ходи и всеки ден плачеше като го водя и като го взимам. Госпожите ми казаха, че следобяд като започнат да взимат децата започва да плаче и да е неспокоен, докато го взема. Започна да мига много с очички в градината и когато вечер я споменавам, но това отшумя. Една седмица беше болен /третата седмица/ и сега /четвъртата седмица/ пак е на градина. Продължава да е тревожен и да плаче като го водя и взимам, но нещата се влошиха. Вечер плаче вкъщи и сутрин пак. Често казва, че не иска да ходи на градина. Освен това не дава да се променя нищо и да се пипа, а дори и да вършим необходими неща /да се храним, да отидем да си измием зъби, да се облечем.../ Ако го докосна иска да му "върна" докосването, ако го целуна да му "върна" целувката, да не му бърша сополите и т.н. Ако не го направиш, както той си е намислил плаче много, почти непрекъснато. Понякога се удря сам по главата, когато е ядосан и плаче. Опитвам се да му кажа, че това не е хубаво и той нарочно се удря по-силно. Удрянето го е правил и преди тази седмица, но не мога да си спомня преди или след тръгването на детска градина. Госпожите и лелята в детската градина казват, че е сравнително спокоен /освен късния следобяд/, послушен и добър. И там не позволява да му бършат сополите, а понякога да му се сменя и памперса. По принцип той е палаво и енергично дете. Обича да прави нещата сам /които умее/ и се гордее с това. Знае много песни, макар да не изговаря думите правилно и брои до 11 /годините на кака му/.
Притеснявам се, че нещата се влошават. Обстановката вкъщи е труднопоносима. Опитваме се всички да го успокояваме и да го заиграем, но трудно. Когато е в такова състояние, той търси основно мен и чака аз да му помогна нещата да са такива, каквито той ги иска.
Ще ви бъда благодарна за съвет, за да се справим с този период на адаптация в детската градина и детето да се чувстава добре.
Предварително благодаря!

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Здравейте,
Често се случва децата в яслата да боледуват, трудно да свикнат с ходенето на градина, особено ако сменят позната среда, учителки, деца. Знаят ли, че вкъщи има кой да ги гледа, могат да проявят допълнително упоритост. След дълго отсъствие е нормално да се преживява период на адаптация. Нежеланието да се променят разни неща е характерно за тази възраст– децата обичат ритуалите, да знаят кое след кое следва, търсят си ги, искат ги и е добре да ги има. Но сякаш нещата се усложняват допълнително. Имате по-голямо дете, опит и база за сравнение. Оставам с впечатлението, че се притеснявате дали поведението на момчето не излиза от нормалното. Всъщност въпросът Ви е - Как да реагирате. Може би това е най-честият въпрос, пред който се изправя всеки родител, редом с този: „Справям ли се достатъчно добре?”. Децата ни правят и ни учат как да бъдем родители, всяко едно от тях е различно и подходът към всяко едно от тях е уникален. „Рецептата” зависи от ситуацията, родителя и детето. Само, когато се съобразим с трите фактора, можем да вземем адекватно решение.
Нещо, което не разбрах от писмото Ви е как Вие постъпвате в отговор на поведението му, как се включват останалите членове на семейтвото, какви са посланията, които достигат до детето. Много е вероятно то да реагира точно на тях. Мисля, че консултация с психолог, в която да поговорите малко повече за детето, неговия характер, жизнен опит, ситуацията в която израства, това от което се притеснявате, би Ви помогнала да съберете различните части от пъзела, да видите ако не цялата картина, то поне по-голямо парче от нея и да намерите пътя по който да продължите.
С уважение:
Лиляна Тръпчева, 17.10.2014 г. 11:29:21

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber