Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Детето ми взима чужда играчка

Здравейте!
Дъщеря ми е на 4 години. Нямаме други деца. Аз и съпругът ми основно се грижим за дъщеря ми. Тя посещава детска градина. Днес за трети път се случи да взима чужда играчка без да попита детето. Аз видях въпросната играчка и я попитах чия е - тя ми каза, че е нейна- излъга ме. След като й зададох още няколко въпроса си призна, че тя я е взела, без да пита детето. Предните два пъти ситуацията беше идентична. Обеснявам й, че така не трябва да се прави. Трябва да се попита детенцето дали може да си поиграе с играчката и след това да му я върне, да не взима чужди вещи. Дъщеря ми  обещава, че няма да прави така, но ето че се случи за трети път. Не знам как да постъпя, какво да й кажа.
Моля Ви дайте ми съвет!
 Благодаря Ви!

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Благодаря Ви!
VERA ALEKSANDROVA, 03.11.2014 г. 13:39:58

Отговор
Здравейте,
Често се случва деца от детската градина да вземат чужда играчка. Понякога „моя е” може да означава – „аз играя с нея”. Още от около една-две годишна възраст малчуганите започват да разпознават различни предмети като „мое”. Често родителите, в желанието си децата им да не пораснат егоисти, започват да ги учат да споделят играчките си с другите деца. За съжаление това понякога има обратния ефект – детето, започва да се чувства ограбено, ощетено и по-силно да придърпва вещите си. Ако искате да възпитате в детето си в щедрост, първата стъпка е да започнете да уважавате личното му пространство, собственост и желанието му само да решава какво да прави с играчките си. Само тогава, когато се почувства достатъчно сигурно, ще може по-лесно да споделя с другите и дори да им прави подаръци.
Отношението Свое – Чуждо се развива на няколко етапа. Когато децата знаят, кое е тяхно, то тогава по-лесно започват да разпознават и уважават чуждото.
Хубаво е, че говорите по темата. Дъщеря Ви вече е на възраст на която може да разпознава по-богата палитра емоции у себе си и у другите. Кажете й как би се почувствало детето, останало без играчка, накарайте я да я върне, да се извини. След това изкажете одобрение за постъпката й. Споделете че разбирате колко много й е харесала чуждата играчка, как е искала да си поиграе с нея и че се гордеете с това какво прекрасно дете имате, което умее да уважава чувствата и желанията на другите. Изкарайте един хубав следобед. Естествено подберете думи, които тя да разбере, следете процеса, на „прикривайте” прегрешенията й, похвалете я за доблестта.

С уважение:
Лиляна Тръпчева, 31.10.2014 г. 14:52:57

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber