Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Как да науча детето да заспива само

Здравейте! Имаме проблем със заспиването. Синът ми заспиваше сам в отделна стая от 9 месечна възраст до около 1 год. и 8 мес. В момента е на 2 год. и понякога вечерното преспиване отнема час-два. Наложи се да преместим леглото му в нашата спалня, понеже имаше период, в който се будеше много често и трябваше да стоим при него, докато не заспи дълбоко Тогава се измъквахме от стаята. Заспива много късно (след 23 ч.) и сутрин съответно спи до по-късно, но проблемът е как да го отуча от този навик, с часове да стои някой при него, докато заспи и как да го отделим отново в самостоятелна стая? Ще съм благодарна, ако получа компетентен тговор от съответния специалист! Благодаря предварително! 
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Благодаря ви много за изчерпателния отговор! Определено ме поставихте пред доста въпроси, над които да помисля. Не бих се поколебала да се свърша отново с вас!
Поздрви, Нели!
Neli Arhitonova, 08.12.2014 г. 16:47:31

Отговор
Здравейте,
Хубаво е че уважавате личното пространство както на себе си, така и на детето си. За децата /както и за родителите/ наистина е добре да се научат да спят в отделна стая /или поне легло/.
Това,което разбирам, е че синът Ви е имал вече изградени навици, които се чудите как да възстановите. Всъщност големият въпрос тук е: Какво се е случило, че той да започне да се буди толкова често. Когато разберем каква е причината за промяната, тогава ще можем да знаем как адекватно да постъпим. Паралелно с това е важно да си дадете сметка: Какво ви пречи да слагате детето да спи по-рано, да съкратите ритуала и да върнете обратно креватчето му?
Понякога родителите, се чувстват изморени в края на работния ден, трудно понасят рев и тръшкане, поради което оставят детето да се наложи. Резултат е, че децата разбират, че тази схема работи и тя започва да се повтаря все по-често.
Веднъж успели да научите детето да спи само, ще успеете да изградите отново този навик, било чрез вече познати методи или търсейки и намирайки нови. Важно е какво е посланието към детето. Дали то ще чуе: „Пречиш и досаждаш с желанието да се въртим около теб”, което по принцип кара децата да се държат още по-прилепчиво. Или : „Вече си голям и вярвам, че можеш да се справиш сам” – е така дори да протестират, се чувстват подкрепени от родителя да вървят в определена посока.
От друга страна ритуалите преди заспиване са особено важни. Децата си ги изработват и си ги търсят - да вечерят, гледат детско, да си направят тоалета, да си облекат пижамката, да се запали лампата, затвори вратата, прочета приказката и всичко да е в този ред /примерно/. Когато поредността на действията се спазва, това дава усещането на детето за предвидимост, контрол над ситуацията и спокойствие, че всичко си е на мястото. Понякога обаче се получава така, че игрите, пазареното, карането стават част от „ритуала”. Те често превъзбуждат детето, ала някак си неусетно се повтарят вечер след вечер. Както родителите се учат и следват децата си, така и те самите са адаптират към по-възрастните. Все пак родителите са тези, които имат повече механизми да определят правилата и да понесат отговорността за това.
Нахвърлях Ви няколко идеи върху които да помислите, но без да се познава конкретното дете и ситуация е трудно да се прецени коя „техника” би работила. В крайна сметка Вие познавате детето си по-добре от всеки друг и съм сигурна, че скоро ще Ви хрумне нещо!
В случай, че има допълнителна информация, която може да осветли въпроса и искате да обсъдим може да се свържете с мен на mail@psinspiraion.com

С уважение:
Лиляна Тръпчева, 14.11.2014 г. 12:56:47

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber