Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Антибиотиците – дали, кога и как

Какво представлява антибиотикът
Антибиотикът е вещество или съединение, което се използва с цел унищожаване или забавяне на растежа на микроорганизми, като бактерии, гъби и протозои. С напредъка на медицинската химия днес повечето антибиотици са полусинтетични — получени с химична модификация на срещащи се в природата изходни вещества. Някои антибиотици все още се получават от живи организми, докато други се произвеждат по изцяло синтетичен път.

Кога се налага антибиотично лечение
Антибиотиците се използват за справяне с инфекции, причинени от болестотворни бактерии и гъби. Те са различни от вирусите. Не е лесно да се определи разликата между тежка форма вирусна инфекция и бактериална такава, тъй като симптомите често са сходни. Затова е важно лечението да бъде поставено от лекар, който чрез внимателно наблюдаване на симптомите би могъл да назначи правилни мерки за прилагане.  Един от факторите, вземан предвид от лекарите е продължителността на симптомите. Ако те са седмица и повече, тогава шансът да бъде изписан антибиотик е по-голям. Ето защо често лекарите ни предписват медикаменти, отговарящи на симптомите и на задната страна на рецептата има изписан антибиотик, който е с препоръка за прием, ако симптомите не се повлияят. Друго, което специалистите отчитат е, че често вирусните инфекции прерастват до по-сериозни възпаления на синусите или на сливиците и това също предполага лечение с антибиотик. Има се предвид и цветът на отделяния от гърлото секрет при хрема. Прегледът на болното гърло и състоянието в което е, също може да е индикация на лекаря за наличието на бактерии. Съответно при преценка на лекаря, с оглед на симптомите, се взема решението за назначеното лечение. Има случаи, когато антибиотиците не спомагат за оздравяването. Трябва да се знае, че те са ефективни единствено при лечение на бактериални и гъбични инфекции, т.е. срещу вирусни заболявания, каквито са например грипът и настинката, те са безсмислени. Освен, в случаите в които вирусните инфекции прогресират до бактериални.  
Ако се ликвидират всички онкологични заболявания в света, средната продължителност на живота ще нарасне с година и половина, уточняват специалисти. За сравнение, ако се спре производството на всички антибиотици, същата тази продължителност ще намалее с 10 години.

Бърз тест за откриване на стрептококов антиген група А
Бета-хемолитичният стрептокок група А (или Streptococcus pyogenes) е причинител на редица заболявания като:
- Тонзилит, Фарингит;
- Пневмония;
- Инфекции на кожата и подкожните тъкани като еризипел, некротизиращ фасциит и др.;
- Скарлатина;
- Вагинални инфекции при деца в предпубертетна възраст.
Тестът се прави с вземането на проба от гърлен секрет. Позволява получаване на положителен или отрицателен резултат в рамките на 30 минути. Резултатите от този тест са качествени – положителен или отрицателен. Положителният резултат отразява наличието на този стрептокок в гърления секрет. Само положителен или отрицателен резултат не са достатъчни за поставянето на диагноза, за която и да е от инфекциите, причинявани от стрептококи гр. А. Но спомага идентификацията. Тестът не открива асимптоматичните (нетипичните) носители на група А стрептококи от тези с инфекция. Ако клиничните признаци и симптоми не съвпадат с лабораторния резултат от теста, се препоръчва допълнително изследване. Изследването следва да бъде разчетено от специалист, който ще насочи към съответното лечение. 

Микробиологично изследване
Назначаването на антибиотик трябва да става след направено микробиологично изследване на секрет. Когато се установят бактериите, виновни за заболяването, тогава може да се прецени кой антибиотик следва да бъде използван. За съжаление лабораторните изследвания изискват време (2-3 дни), което не винаги е налично. Затова лекарите внимателно оценяват останалите симптоми и съответно насочват към адекватен курс на лечение. Приемането на който и да е антибиотик може да доведе до резистентност - живеещите в организма микроби престават да реагират на него и при нужда се налага да се назначава друг. Много от съвременните антибиотици действат само на причинителите на конкретни заболявания. Единствено лекар може да прецени и възможната алергична реакция, както и безпроблемното взаимодействието с другите лекарства. Също така оценява риска при налични хронични заболявания. Самоизписването на антибиотици може да доведе до астма, копривна треска или проблеми с бъбреците и черния дроб, както и до нарушаване в баланса на чревната микрофлора. Не се лекувайте с антибиотици при вирусни и гъбични инфекции. Антибиотиците действат само на бактериите.

Какво е антибиограма
Това е изследване, при което се установява кои точно антибиотици могат да се справят успешно с бактериалната инфекция, която имате. Важно е да се направи и кожна алергична проба, за да се установи дали имате непоносимост към предписания Ви антибиотик. Антибиотиците се делят и на тясноспектърни (въздействат на определена бактериална група) и широкоспектърни (въздействат на много бактериални видове). Важно е да бъде определен точният.
Важно е да не се прекъсва лечението
Подобряването на здравословното състояние или намаляването на температурата 2-3 дни след началото на приема на антибиотици не е повод за неговото спиране. За да се излекува човек, трябва да премине пълния курс на лечение, назначен от лекаря.

Отражение върху стомаха
Често вследствие на антибиотично лечение се появяват редица неразположения в стомаха. Това се дължи на унищожаването на част от „добрите“ бактерии (наред с патогенните), нормално намиращи се в червата и подпомагащи тяхната функция. Специалистите препоръчват едновременно с антибиотика да се приема и кисело мляко. То поддържа лактобактериите, които живеят в червата и спомага за възстановяването им след курса на лечение. Често се оказва, че по естествен начин и само чрез храната не можем да осигурим необходимия прием, затова се налага и приемането на пробиотици, които имат функцията да възстановят чревната флора.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber