Online school
Регистрирани потребители: 23212
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Респираторните вируси – профилактика и лечение

Респираторните вируси, причиняващи грип и грипоподобни инфекции ни поразяват средно от 2 до 4 пъти годишно, а при деца в предучилищна възраст – двойно повече. Инфекциозните заболявания на горните и долните дихателни пътища са сред най-честите заболявания при човека. Статистиката показва, че през целия си живот, хората се разболяват от  респираторни заболявания средно около 200 пъти. Като причинителите на заболяванията са над 200 различни вируса и бактерии. Човешкият организъм е така създаден, че да се самопредпазва от всички тези външни дразнители. Съществена функция на лигавиците на дихателните пътища е да осигурят защитна бариера, като не позволяват на инфекциите да проникват в човешкото тяло. За съжаление, в условията на съвременния живот и наличието на различни фактори като смог, цигарен дим, замърсявания на околната среда, естественото самопочистване на носа не е достатъчно, за да предотврати навлизането на патогенни микроорганизми. Това налага определена назалната хигиена, която да осигури профилактика.


Сухият въздух
Характерна за зимния сезон е и употребата на отоплителни уреди: климатици, парно, печки и т.н., които допълнително изсушават носната лигавица на детето. Сухата лигавица се характеризира с образуване на крусти, струпеи, затруднено дишане, в някой случаи и  кръвотечение от носа.  Затова е необходима профилактична грижа, която може да осъществи превенция и да намали симптомите. При наличие на вирусна или бактериална инфекция, ринитът (възпаление на лигавицата на носа) е един от съпътстващите симптоми. Той причинява на всеки болен, но най-вече на малките деца, много страдания, заради затрудненото дишане. Често се налага допълнително лечение с кортикостериоиди или препарати, намаляващи обема на носната лигавица, за да се облекчи преминаването на въздух през носа.


Лечение и профилактика
На първо място трябва да осигурите влажен въздух и достатъчно течности, за да направите средата достатъчно подходяща за оздравяването. Така ще спомогнете отделянето на секретите. Особено, когато се касае за деца, съществено важно е продуктите да бъдат прецизно избирани по няколко критерия. На първо място съставките да са максимално естествени и щадящи. Обръщайте внимание и на силата на струята, тъй като е възможно да е твърде силна и да нарани допълнително нежното детско носле. Освен това създаденият дискомфорт причинява излишен стрес и разстройва мъничето. Важно е продуктът, който използвате, да гарантира безопасност от навлизане на микроорганизми във флакона и да има система, която да позволява само впръскване навън, но не и навлизане навътре. За профилактика или лечение на вече съществуващи симптоми, специалистите препоръчват използването на препарати, съдържащи солеви разтвори. Със своите минерални соли, натуралната морска вода почиства и овлажнява носната лигавица. Тези препарати са подходящи за продължително лечение, както и за профилактика, тъй като не представляват никакъв риск за децата. За разлика от деконгестантите (препарати съдържащи съставки като  ксилометазолин, фенилефрин или псевдоефедрин), които се използват само в началото на лечението, за да осигурят намаляването на носната лигавица. Продължителното използване обаче крие рискове.  
Низита


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber