Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Кашлицата

Кашлицата е естествен процес, предизвикан от организма за прочистване на излишния секрет или чуждите тела от трахеята и белите дробове. В този смисъл тя се появява като симптом (следствие) на заболяването. Според продължителността на оплакванията, различаваме няколко вида кашлица – остра (трае до 3 седмици), подостра (от 3 до 8 седмици), хронична (над 8 седмици). Също така кашлицата е суха или влажна. Острата обичайно започва внезапно и често се дължи на настинка, грип или инфекция на синусите. При сухата кашлица липсва секрет, докато влажната кашлица е придружена от отделянето на секрет под формата на храчка, съставен най-често от слуз или в по-напреднала фаза на заболяването - гной. Сухата кашлица е в резултат на инфекция, настинка, химически вещества от атмосферата, чуждо тяло или дори психо-емоционален симптом. Докато влажната кашлица се причинява от възпаление на бронхите, което може да е в резултат както на инфекция, така и на алергия.
Кашлицата и децата
Кашлицата е един от най-честите симптоми на заболяване при децата.  Освен с честотата си, острите респираторни заболявания при малките се характеризират и с продължителност повече от 10-14 дни. За съжаление инфекциите на дихателните пътища са най-често срещаните заболявания при децата. Статистиката сочи, че децата, посещаващите градини и ясли боледуват от остри респираторни заболявания средно 8 пъти през първата година, 5-6 пъти– през втората и 3-4 пъти– през третата. При респираторни инфекции детето може да кашля в продължение на седмици, особено ако инфекциите следват една след друга. Данните сочат, че честотата на заболяване на децата е значителна (във възрастта до 1 година – 4 и повече пъти; във възрастта от 1 до 3 години – 6 и повече пъти; във възрастта от 3 до 5 години – 5 и повече пъти; във възрастта над 5 години – 4 и повече пъти).
Какво да направим
Отново важен фактор за облекчаване на симптомите е влажността на въздуха. Изпитан с годините метод за подобряване на симптомите е инхалацията. Нашите баби и майки често са прибягвали до оздравителната сила на различни билки и най-вече на топлата пара, която преминава през носа и гърлото и осигурява добро пречистване на дихателните пътища. Друг полезен начин да облекчите пристъпите на кашлица е да повдигнете горната част на тялото по време на сън. Топлите напитки, особено такива с мед и лимон също допринасят за успокояването на кашлицата. Медикаментите, които давате на детето трябва да спомагат втечняването на бронхиалния секрет, както и отхрачването. На първо място трябва да се уверите, че е предназначен и за деца и съответно да се допитате до специалист, за да уточните точния и прием.

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber