Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Как се развива имунната система при децата

Човешката имунна система е едно от най-блестящите творения в живата природа. Основната й функция е опазването на биологичната индивидуалност на организма, основана на способността да се разпознават генетично чуждите вещества и да не се допуска да проникнат в организма. А ако това се случи, те трябва да бъдат елиминирани. Охранявайки своята биологическа уникалност, човекът е в непрекъсната връзка с другите форми на живата материя. Хармонизирането на тези взаимоотношения е задача именно на имунната система. Тя регулира отношенията на организма с многобройните и разнообразни микроорганизми от околната среда. С някои микроорганизми дори влиза във взаимоизгодни отношения, допускайки ги в тялото под свой контрол, като по този начин не допуска размножаването на други опасни микроорганизми. Така се осъществява едно динамично равновесие с околната среда.

Алергията – реакция на имунната система
Имунокомпетентните клетки в нашия организъм изпълняват различни задачи. Едни разпознават чуждите белтъчни молекули, които наричаме антигени и подават информация на други клетки, които на свой ред организират защитата, като пускат в ход точното оръжие – специализирани белтъчни молекули - имуноглобулини, които наричаме антитела. Те притежават уникалната способност безпогрешно да разпознават и унищожават набелязаната цел. Информацията, получена от всяка среща с антигените не изчезва, а се съхранява в имунологичната ни памет, създавайки с времето един своеобразен архив. При повторна среща с чуждия агент мигновено може да се извлече нужната информация от базата данни и бързо да се образуват антитела.

Кога започва изграждането на имунитет
Веднага след раждането, бебето преминава от една стерилна среда в свят, пълен с инфекции. За своята защита то разполага с твърде малки възможности на имунната система, почти всички са му предадени от майката. Още преди раждането, детето е получило, чрез пъпната връв, достатъчно имунокомпетентни клетки, а след раждането, този процес продължава чрез кърмата. Имунните тела, получени с кърмата, не се разрушават в храносмилателната система на бебето, а остават активни и изпълняват пълноценно своята функция. Това е така нареченият пасивен имунитет! Въпреки, че защитава детето, той бързо се изчерпва, така че към 3 – 6-ти месец, защитата от майчините антитела спада почти двойно! Незрялата имунна система на бебето в този период все още не притежава сигурна памет и затова е склонно към повтарящи се инфекции. За да се справи с тях, на детето се налага да започне изработката на собствени антитела. Постепенно имунитетът се усъвършенства и към 2-годишна възраст то вече е способно да изработва имуноглобулини, годни да го защитават от инфекции.
Към 4 – 6-годишна възраст съдържанието на имуноглобулини в кръвта вече достига нивото при възрастните. Качеството на сформирания имунитет зависи в голяма степен от условията, при които се отглежда детето.
Консултант на материала е Д-р Иван Стаменов, педиатър в МК „Д-р Щерев“


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber