Online School
Регистрирани потребители: 22359
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Как се развива имунната система при децата

Човешката имунна система е едно от най-блестящите творения в живата природа. Основната й функция е опазването на биологичната индивидуалност на организма, основана на способността да се разпознават генетично чуждите вещества и да не се допуска да проникнат в организма. А ако това се случи, те трябва да бъдат елиминирани. Охранявайки своята биологическа уникалност, човекът е в непрекъсната връзка с другите форми на живата материя. Хармонизирането на тези взаимоотношения е задача именно на имунната система. Тя регулира отношенията на организма с многобройните и разнообразни микроорганизми от околната среда. С някои микроорганизми дори влиза във взаимоизгодни отношения, допускайки ги в тялото под свой контрол, като по този начин не допуска размножаването на други опасни микроорганизми. Така се осъществява едно динамично равновесие с околната среда.

Алергията – реакция на имунната система
Имунокомпетентните клетки в нашия организъм изпълняват различни задачи. Едни разпознават чуждите белтъчни молекули, които наричаме антигени и подават информация на други клетки, които на свой ред организират защитата, като пускат в ход точното оръжие – специализирани белтъчни молекули - имуноглобулини, които наричаме антитела. Те притежават уникалната способност безпогрешно да разпознават и унищожават набелязаната цел. Информацията, получена от всяка среща с антигените не изчезва, а се съхранява в имунологичната ни памет, създавайки с времето един своеобразен архив. При повторна среща с чуждия агент мигновено може да се извлече нужната информация от базата данни и бързо да се образуват антитела.

Кога започва изграждането на имунитет
Веднага след раждането, бебето преминава от една стерилна среда в свят, пълен с инфекции. За своята защита то разполага с твърде малки възможности на имунната система, почти всички са му предадени от майката. Още преди раждането, детето е получило, чрез пъпната връв, достатъчно имунокомпетентни клетки, а след раждането, този процес продължава чрез кърмата. Имунните тела, получени с кърмата, не се разрушават в храносмилателната система на бебето, а остават активни и изпълняват пълноценно своята функция. Това е така нареченият пасивен имунитет! Въпреки, че защитава детето, той бързо се изчерпва, така че към 3 – 6-ти месец, защитата от майчините антитела спада почти двойно! Незрялата имунна система на бебето в този период все още не притежава сигурна памет и затова е склонно към повтарящи се инфекции. За да се справи с тях, на детето се налага да започне изработката на собствени антитела. Постепенно имунитетът се усъвършенства и към 2-годишна възраст то вече е способно да изработва имуноглобулини, годни да го защитават от инфекции.
Към 4 – 6-годишна възраст съдържанието на имуноглобулини в кръвта вече достига нивото при възрастните. Качеството на сформирания имунитет зависи в голяма степен от условията, при които се отглежда детето.
Консултант на материала е Д-р Иван Стаменов, педиатър в МК „Д-р Щерев“


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber