Online school
Регистрирани потребители: 23212
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Атопичен дерматит

Едно от най-честите заболявания на кожата в детска възраст е атопичният дерматит /АД/. Представлява хронично възпалително кожно заболяване, което се характеризира със сърбящ обрив на типични места, генерализирана сухота на кожата, фамилна обремененост.  АД е свързан със състоянието на атопия /алергия/, което представлява свръхактивен имунен отговор към факторите на околната среда. Честотата на заболяването в световен мащаб достига 18-20 % при децата и до 3% при възрастните, като се среща по-често в  страни с по-висок стандарт. За България броят на деца с атопичен дерматит също се увеличава и достига около 20%. Протичането е  с периоди на затихване и обостряне, като в половината от случаите началото е още през първата година от живота.   Най-уязвима е ранната детска възраст, първите прояви започват между 3-6-тия месец. В периода между третата и седмата година, при голяма част от болните деца, се наблюдава спонтанно подобрение и затихване. В периода на израстване, след пубертета, 75% от децата оздравяват и нямат клинични прояви, а  при 20-25 % от тях заболяването остава и добива хронично-рецидивиращ ход, но с ограничен брой кожни промени по шията и крайниците. Последни проучвания показват зависимост между  социалния статус на семейството и развитието на болестта, като тя се повишава с 30% при деца с родители със средно и висше образование. Факторите, които водят до възникване на АД са: наследствено предразположение, имунологични промени, нарушена бариерна функция на кожата, фактори на външната среда - външни дразнители /алергени/, инфекции. Най-ранната проява е обикновено след третия месец. По бузките се появяват червени петна, покрити с малки пъпки и корички, също така бели засушени петна по тялото, придружени със сърбеж и разраняване. Тези деца обикновено са с много чувствителна кожа, раздразнителна при къпане, студ и вятър. След първата година обривите сменят разположението си, като се преместват към гънките на шията, зад коленете и в лакътните гънки. Много често те се появяват по лицето, около очите и устата. При 10% - 15% от пациентите се забелязва едно късно начало на болестта. В тези случаи обикновено са засегнати ръцете и гънките. Могат също така да бъдат засегнати и други области, като е възможно болестта да се съчетае с други атопични прояви като алергичен ринит, алергичен конюнктивит, хроничен бронхит, бронхиална астма и др.
Лечение
Лечението на атопичен дерматит се извършва в две насоки. Първата е посредством медикаменти. Съвременното лечение включва употребата на антихистаминoви и кортикостероидни препарати, в  комбинация с локални средства - кортикостероидни и антибиотични кремове, тъй като  кожата на пациентите с атопичен дерматит обикновено е с  по-високо нoсителство на Стафилококус ауреус.  Обикновено родителите изпитват известно притеснение при употребата на кортикостероидни препарати и много често категорично отказват да ги прилагат. Когато лекуващият лекар е предписал такова лечение и е преценил срока, в който то да бъде извършено, родителите не би трябвало да имат притеснения. Втората е чрез хидратиране на кожата или емолиентна терапия, която  възстановява нейната бариера. В последните години се проведоха много проучвания относно значението на бариерната функция на кожата. Беше установено наличието на белтък (филагрин), който укрепва  връзките между клетките в роговия слой и който при деца с атопичен дерматит е в малко количество и увреден. Освен това се установиха   промени в  състава на воднолипидния слой на кожата и неговата киселинност. Нови изследвания доказаха, че  значително е променен съставът на микробната флора във фазите на обостряне и ремисия, което има голямо значение за възстановяване на кожната бариера. Емолиентните кремове целят повлияване на тези промени, което подпомага лечението и най-важното е, че имат и профилактично действие срещу рецидивите. Когато системно използват хидратиращи продукти, пациентите облекчават дългите дни на разранена кожа и безкрайните нощи на неспокоен сън, което нарушава качеството им на живот. Приложението им трябва да бъде системно, по няколко пъти на ден. 
Предпазни мерки
Зимният сезон е обикновено периодът, през който признаците на заболяването се влошават. Студът, вятърът и носенето на повече дрехи допълнително изсушават кожата. През лятото също могат да бъдат наблюдавани тези процеси, но като цяло тогава пациентите се чувстват по-добре. По принцип всичко, което води до изсушаване на кожата, води и до изостряне на болестта. Това могат да бъдат също така и различни химични вещества, детергенти и др. За отглеждането на такова дете са необходими специални грижи. Трябва да се избягва контакт с животни и животински косми, като особено опасни са космите на котките. Дрехите, които са в непосредствен допир с кожата, трябва да бъдат памучни, да не се използват  вълнени и изкуствени материи. Облеклото трябва да е много добре изплакнато, без остатък от перилни препарати и омекотители. Трябва да се избягват всякакви парфюмирани козметични продукти и особено такива, които съдържат консерванти и парабени. На родителите и болните деца се обяснява, че когато има сърбеж, кожата не трябва да се разчесва, тъй като това води до нараняване и задълбочаване на сърбежа. В ранна кърмаческа възраст не трябва да се прекалява с хигиенните продукти и ако се използват такива, то те да са специално пригодени за деца и да са със слаб измивен ефект. Къпането трябва да е кратко и дa не е с много гореща вода. След баня кожата трябва да бъде добре намазана със специални препарати, възстановяващи липидния слой. Тези препарати обикновено съдържат масла от различни растения и хидратиращи субстанции. Работата с родителите на деца с атопичен дерматит е много важна. Те трябва да бъдат изключително добре запознати с всеки аспект на болестта и грижите за детето, тъй като тези грижи са целогодишни. Трябва да са наясно какви продукти да използват както през зимата, така и през летните месеци. Препоръчителен е подходящия хранителен режим при деца с хранителна алергия. Най-важният съвет към родителите на децата с АД е ограничаването на контакта с дразнещите и отключващи фактори на околната среда.Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber