Online School
Регистрирани потребители: 22313
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

БЕБЧО СЕ РОДИ, ЗАЩО СЪМ ТЪЖНА?

След като родим, притеснението по грижите за бебето и изтощението от постоянната липса на време, могат да предизвикат у нас тъга и безпокойство. И, точно когато трябва да се чувстваме най-щастливи, ние ставаме угрижени и меланхолични.
 
Ще бъда ли добра майка?
Ще мога ли да се грижа добре за бебчето ми?

Това са само някои от притесненията, които тревожат майките след раждането на бебето и които лесно предизвикват тъга и мъчително безпокойство.
Но, в действителност, лошото състояние на духа след раждането е нещо, което се среща много често: много жени са тъжни и им се плаче през първите дни след идването на бебето. Това става, защото отначало майката изпитва затруднение при адаптирането си към тази кардинална промяна – вече е станала майка, има дете – едно малко безпомощно човече, за чийто живот отговаря тя.

Процесът на адаптация

Родилна тъга – така се нарича тази лека форма на следродилна депресия. Специалистите я определят като едно временно смущение, което се появява от два до четири дни след раждането и изчезва от само себе си след около две седмици.

Как се чувства майката през този етап?
Майката чувства непрекъснато безпокойство, появява се безсъние, силна умора, раздразнителност, чувство за безпомощност.
Това е един психологичен процес на адаптация към новите промени. Заради този етап много жени чувстват вина и срам, че изпитват тъга и се чувстват самотни и обезсърчени, когато се предполага, че трябва да са щастливи и усмихнати заради появата на бебчето, и съответно крият за състоянието си. А това не бива да се случва, трябва да говорят за чувствата си с близките си и, ако се налага, със специалист.

Промяна в начина на живот

Тази необяснима тъга се появява в един толкова динамичен период, като този непосредствено след раждането. И е необходимо само да изброим няколко обстоятелства след раждането, за да се убедим, че е напълно логично да се чувстваме тъжни, разтревожени и изтощени.
Промените в тялото не са маловажни – като започнем от нежелани последствия, като стрии и увиснала кожа и стигнем до някои неизбежни последствия: рязко се сменят нивата на хормоните; матката се свива от 1 кг до 70-100 гр., тоест връща се в нормалното си състояние; минават 2-3 седмици, докато се нормализира пикочният тракт.
Ритъмът на сън се променя изцяло – сега вече зависи от нуждите на бебето и от неговия ритъм.
Начинът на живот се променя драстично – дните минават в кърмене, смяна на памперси, колики и т.н.
Започва една нова връзка с бебето – след девет месеца бременност то вече се е появило на бял свят и трябва да споделите живота си с него, да се научите да отгатвате неговите нужди.
Има и някои частни обстоятелства: ако майката е имала много тежко раждане; липсата на увереност в самата нея, че ще се справи с грижите; недостатъчно помощ от таткото или други близки хора, от които имате нужда и т.н.

Какво става с хормоните?

Много специалисти приписват отговорността за това състояние при майката на хормоналните промени, типични за периода непосредствено след раждането.
Но, въпреки че нивата на естрогена и на други хормони, които влияят на емоциите, се редуцират значително през този период, не са открити големи разлики между хормоналните нива на жени, които страдат от следродилна депресия и жени, при които няма наличие на такава. Просто е възможно някои жени да са по-чувствителни от други и да се адаптират по-трудно към промените.


Как да си помогнете?

 Най-важна е помощта на вашата половинка – вниманието и нежността от страна на таткото влияят изключително позитивно на разтревожената и тъжна мама. Намерете време, което да прекарвате заедно в грижата за бебето.

 Избягвайте струпването на хора – посещенията на близките и приятелите ви, които искат да видят вас и бебето, могат да бъдат доста приятни, но са и много изтощителни и взимат от така ценното време за семейна интимност, точно когато то ви е изключително необходимо, за да успеете да опознаете новия член на семейството и да се научите да го разбирате и да откликвате на нуждите му.

 Потърсете помощ за ежедневните си задължения – наличието на някоя от бабите за по няколко часа през деня, поне през първите няколко дни, няма да ви е излишно, пък и можете на научите някой,  доказал ефективността си, трик за отглеждането на бебето.

 Свържете се и с други майки – да общувате с хора, които имат сходни проблеми като вашите, действа много успокояващо. Пък и ще споделяте ценен опит една с друга.

 Защо да не потърсите помощ и от специалист, на който да доверите чувствата и притесненията си и който ще ви даде съвет как да се справите.Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber