Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Бременност след 35-годишна възраст

В днешно време все повече жени решават да станат майки след 35-годишна възраст. Факт е, че 1 на всеки 5 жени ражда първото си дете след тази възраст. За щастие по-голямата част от тях имат здрави деца. Но различни проучвания и изследвания показват, че жените след 35-годишна възраст са по-предразположени към някои специални рискове в сравнение с останалите. Затова е необходимо да знаете за тях, за да можете да анализирате положението и да прецените кога е най-добрия момент да забременеете. В следващите редове ще се опитаме да дадем яснота на някои от най-често задаваните въпроси във връзка с тази тема.

Влияе ли възрастта на плодовитостта?

Като цяло се забелязва бавно и постепенно намаляване на плодовитостта след 30-годишна възраст. Често на една жена след 35-годишна възраст й коства повече време да забременее, отколкото на по-млада жена. В някои случаи,  при жените след тази възраст, намаляването на плодовитостта се дължи на това, че овулират по-рядко. Също влияние може да окаже и наличието на здравословни проблеми, които са по-често срещани след тази възраст. Ако една жена, която е на повече от 35 години, прави безуспешни опити да забременее вече 6 месеца, то непременно трябва да се консултира с лекар, който ще определи причината, за да се вземат адекватни мерки за решение на проблема. Според различни изследвания, приблизително една трета от жените между 35 и 39-годишна възраст и почти половината от жените на 40-годишна възраст имат проблем с плодовитостта и съответно със забременяването. Но доста от тези проблеми имат решение и то успешно при повечето от случаите. А пък има и нещо много любопитно и обнадеждаващо – при жените, които се подлагат на лечение за безплодие, има по-голяма вероятност да родят близнаци.

При жените на 35 и повече години има ли по-голям риск да родят дете с генетично заболяване?

Да, при жените след 35-годишна възраст има по-голям риск да родят дете с генетично заболяване, като най-често това е т.нар. синдром на Даун, при който децата се раждат с различни по степен увреждания – умствена изостаналост и физически дефекти. Предлагаме ви една сравнителна таблица на приблизителния риск по възрасти:

 възраст  риск
 25 год.  1:1,250
 30 год.  1:1000
 35 год.  1:400
 40 год.  1:100
 45 год.  1:30
 49 год.  1:11

Все пак тази таблица е само ориентировъчна, а при всяка жена е строго индивидулано и зависи от много фактори, тъй като всеки има различен организъм, който реагира различно на дадени ситуации и би било много погрешно да се поставят всички под един знаменател.
Има различни пренатални изследвания за откриване наличието на генетично заболяване, които могат да си направят бременните жени след 35-годишна възраст – биохимичен скрининг, амниоцентеза (повече за това ще прочетете в същия брой на гайда)

Рискът от спонтанен аборт нараства ли с възрастта на жената?

По-голямата част от спонтанните аборти обикновено стават през първото тримесечие от бременността при всички възрасти. Рискът нараства с възрастта на жената. Изследванията показват, че приблизително 10% от бременностите при жени между 20 и 30-годишна възраст завършват с аборт. Тази цифра нараства с около 20% при жени между 35 и 39-годишна възраст и почти с 50% при жени между 40 и 44 години. Големия риск от спонтанен аборт свързан с възрастта се дължи, най-малкото на наличието на хромозомни аномалии у плода.

Проблемите със здравето на майката отразяват ли се на бременността и на плода?

При жените след 35 години има по-голяма възможност да има наличие на различни заболявания още преди забременяването. Някои проблеми като високо кръвно налягане, диабет и сърдечни проблеми, могат да се отразят негативно на бременността. Например, зле контролиран диабет може да доведе до наличието на генетични проблеми у плода или до спонтанен аборт, а едно неправилно контролирано високо кръвно налягане може да доведе до забавяне на развитието на плода.
Затова е важно, ако има наличие на някакво хронично заболяване, жената да се консултира с лекар преди да забременее, за да може той да препоръча правилното лечение, което ще подсигури и една здрава бременност.

Жените след 35-годишна възраст по-предразположени ли са към появата на усложнения по време на бременността?

Възможно е жените след 35 години да срещнат повече усложнения през бременността, отколкото има при по-младите. Някои от най-често срещаните усложнения са:
- гестационен диабет – това е диабет, който се появява по време на бременността. Според едно изследване, при жените след 35-годишна възраст има почти двоен риск от развитие на диабет през бременността в сравнение с по-младите. При жените, заболяли от диабет през бременността, има по-голяма възможност да родят по-голямо бебе, което рискува да претърпи наранявания по време на раждането.
- Проблеми с плацентата – възможно е плацентата да покрива част или целия отвор на матката. Като риска от това се увеличава 2 пъти при жени над 35 години в сравнение с по-младите, а при жени над 40 години – се утроява. Това усложнение може да доведе до големи наранявания по време на раждането както за бебето, така и за майката. Затова в такива случаи обикновено се прави цезарово сечение (секцио), с което ще се избегнат усложненията.
- Преждевременно раждане – различни изследвания показват, че при жените след 35 години има 40% по-голям риск от преждевременно раждане в сравнение с по-младите жени

Как може бременната жена да намали рисковете?

В днешно време и с напредването на медицината, по-голямата част от жените след 35-годишна възраст могат да бъдат спокойни, че ще имат една здрава бременност. Жените от всички възрасти могат да увеличат възможностите си за една здрава бременност, ако следват няколко препоръки на специалистите:
o Направете си пълни изследвания преди да забременеете
o Започнете да ходите на лекарски консултации веднага щом разберете, че сте бременна
o Когато решите да забременеете, започнете да пиете фолиева киселина, която ще ви бъде изписана от лекаря и която трябва да продължите да пиете и през първото тримесечие от бременността
o Започнете своята бременност с едно здравословно тегло
o Не пийте никакъв алкохол
o Не пушете и не дишайте цигарения дим на останалите
o Не взимайте никакви медикаменти, освен ако не са ви предписани от лекар, който е запознат с факта, че сте бременна
o Хранете се здравословно; включете в менюто си храни, които съдържат фолиева киселина, като различни зърнени храни, зеленчуци със зелени листа, зелен фасул; портокали или прясно изцеден сок от портокал
o Консумирайте само, минало през много силна топлинна обработка, месо

И най-важното – бъдете спокойни и уравновесени. Не се натоварвайте с излишни притеснения и изживейте бременността и раждането без напрежение.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber