Online School
Регистрирани потребители: 22687
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ИСТИНСКАТА СЪЩНОСТ НА КОЛИКИТЕ

Думата колики е с гръцки произход (kolikos гр – болки в колона,  част от дебелото черво). До скоро никой не обясняваше какво точно представляват бебешките колики. Някои лекари се шегуват, че колики е шестбуквена дума, използвана от ”другите” лекари, за да не кажат “не знам”. Коликите се проявяват при 40-60% от бебетата по света и са разпространени еднакво и при двата пола, няма установена пряка зависимост между естеството на бебешката храна, тоест, дали бебето е кърмено или е на изкуствено хранене.

Tова състояние се проявява обикновено през втората седмица от живота на бебето (може и по-рано) и продължава от  няколко седмици до няколко месеца. При 60% от бебетата най-тежкият етап на коликите е до 3-тия месец, а  при 90% този проблем не съществува след 4-тия месец. Болките настъпват внезапно и се придружават от силен и продължителен плач, свиване и търкане на крачетата. Пристъпите се повтарят неколкократно през деня, като се засилват предимно привечер. Болките се облекчават след изпускане на газове. Често бебето е с подуто коремче.
Тези смущения са свойствени за периода на адаптация на храносмилателната система и се дължат на ферментативните процеси в червата и последващите усилени перисталтични вълни и чревни спазми. Коликите са нормално физиологично явление при бебетата, особено в първите месеци от живота им. Коликите са резултат от значително раздуване на червата от газовете, образувани при млечната ферментация на майчиното мляко.
Сигурни са две неща: първо – бебето изпитва болки в червата; второ – бебето е изключително раздразнително.

Да се съветва семейството "просто да изчака" не е достатъчно

Непрестанният плач в едно с болката, която изпитва бебето, може да навреди на връзката родител-дете, да бъде причина за дисхармония в брака и да увеличи риска от неправилно отнасяне с бебето. Непрестанният плач води до появата на т.нар «ШЕЙКЪН БЕЙБИ СИНДРОМ» или синдрома на «друсаното бебе», който често е причина за сериозни нарушения в бъдещото физиологично развитие на детето.  
 Преди да се пристъпи към различни видове експерименти и терапии, като смяна на кърмата със заместители, лекарствени терапии и масажи, промяна стойката на бебето, е необходимо да се установи естетството на детския ПЛАЧ.

Основно оплакване на родителите е продължителият плач на бебето, започващ обикновено през първите 2 седмици. Макар, че детето може да плаче през целия ден, пиковият момент е регистриран в късния следобед или вечерта. Плачът е силен и пронизителен, и продължава с часове. Често е съпътстван със свиване на коремните мускули и сгъване на краката, повдигане на главата, зачервяване на лицето и отделяне на газове. Други симптоми са неспокоен сън и трудности при хранене.

Когато БЕБЕТО плаче и това е в резултат на колики: плачът е силен и продължителен; лицето му е зачервено , дори пламтящо; присвива колене кьм коремчето си или ги държи изпънати и неподвижни; коремчето е твърдо на пипане; коремчето е подуто; изпуска газове; около устата се наблюдава посиняване (при малките бебета); ръцете понякога са стиснати в юмрук.


Коликите не са болест, а състояние на неудържим плач на здравото бебе. За КОЛИКИТЕ, като причина за плача на бебето, може да се говори ако: БЕБЕТО е по-малко от пет месеца; БЕБЕТО плаче повече от три часа на ден; БЕБЕТО плаче винаги след хранене; БЕБЕТО плаче най-силно между 6 часа вечер и полунощ; БЕБЕТО плаче  в продължение на три или повече дни от седмицата; БЕБЕТО плаче  по този начин през последните три седмици; БЕБЕТО плаче и няма медицинска причина за това. Много е важно при определяне естеството на плача на бебето да се има предвид правилото на трите тройки въз основа на  критериите на Wessel. 

За всяка майка е важно да установи, дали непрестанният плач е вследствие на колики. В противен случай е наложителна спешната консулатция със специалист-педиатър. Особено подчертани са коликите при безразборно кърмените и прехранвани деца, както и при невропатичните деца. При лакомото сучене от гърдата или биберона, бебето гълта въздух, което също е причина за поява на колики. Коликите могат да станат причина за отказ от гърдата или биберона. Коликообразни болки имат кърмачетата с вродена пилорна стеноза, както и тези с пилороспазъм. Те се появяват на пълен стомах, предшестват повръщане и дават болезнен отпечатък на израза на лицето. Коликообразни болки могат да настъпят и при непоносимост към мляко, различно от майчиното.  При такава непоносимост, освен колики, се появяват алергични обриви и диария. Ето защо, трябва да се разграничават физиологичните колики от парафизиологичните състояния на бебето и някои болести на коремните органи. При вземане на решение, че плачът на вашето бебе е резултат от колики, се посъветвайте и с лекар, за да се изключи възможността за друго заболяване.


ПП
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Относно коментарите в сайта
Във връзка със зачестилите коментари, които биха могли да бъдат погрешно или двузначно разбрани, бихме искали да уточним няколко неща:

1. Одобряваме всички коментари, които се публикуват на сайта и съответно те стават видими. Правим това, за да не създаваме цензура и да не ограничаваме потребителите на.
2. Целта ни е да превърнем Deteto.info в свободно място, в което родителите да имат възможността необезпокоявано да четат и коментират всички материали.
3. Стараем се да публикуваме проверени и редакторки материали с ясен произход и плътно заставаме зад текстовете си. Но екипът ни не се ангажира със съдържанието и достоверността на коментарите към статиите.
Deteto.info Info, 03.1.2012 г. 14:52:27

Техниката Боуен
ето нещо за лечение на колики: http://georgiilchev.com/index.php/2011/11/%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8/
Георги Илчев, 25.11.2011 г. 17:05:29

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber