Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Очни проблеми при децата

Много социологически проучвания от целия свят показват, че 20% от децата в света страдат от някакъв очен проблем. Родителите трябва много зорко да следят децата си за подобни проблеми и ако имат и най-малкото съмнение за наличието на очен проблем, трчбва веднага да се консултират със специалист. Да сте винаги нащрек за какъвто и да е признак, може да ви спести редица настоящи и бъдещи проблеми.

Специалистите препоръчват детето да посещава очен лекар на всеки 1-2 години след навършването на 3 години. Дори и детето да не се оплаква или да проявява някакви признаци, че нещо със зрението му не е наред, посещението при лекаря е най-добрата форма да се предотвратят възможни проблеми, защото знаете, че когато нещата се хванат навреме, всичко се оправя по-бързо и по-лесно. Всички специалисти са на мнение, че навременното откриване и лекуване на дадена болест, която застрашава зрението, могат да премахнат или да намалят до минимум риска от загуба на зрението. Щом става въпрос за деца, то превенцията е задължителна и трябва често да се правят очни прегледи, за да се анализира зрението и така да се избегнат възможни заболявания. Още когато се раждат бебетата също се подлагат на такъв анализ. А пък вече за по-големите децат е добре да направят своето пълно изследване на очите на 3-годишна възраст. По-задълбочено изследване преди тази възраст се прави, само когато има индикации за това, като, например, ако има някой близък роднина, който има очни проблеми, защото тези болести, в голяма степен могат да бъдат и наследствени. А след навършването на 5 години, е препоръчително детето да ходи на прегледи при очния лекар поне веднъж годишно.

Симптоми за възможен проблем със зрението:


o Детето сяда много близо до телевизора
o Често се оплаква от главоболие и изморени очи
o Пише с лице, залепено за тетрадката
o Изпитва трудности да чете надалеч
o Присвива и си напряга очите, когато иска да види нещо надалеч
o Силно сълзене на очите
o Зениците са прекалено разширени или прекалено свити.
o Когато зениците изглеждат замъглени

Това са само някои симптоми, на които вие можете да обърнете внимание, но не изпадайте в паника, защото не винаги наличието на един от тези симптоми е в следствие на заболяване на зрението – може да е просто нещо моментно в следствие на някакъв дразнител, което да отшуми само.

Първото посещение при очния лекар

Посещението при очния лекат трябва да стане незабавно ако забележите:
- когато детето ви не вижда добре и употребява големи усилия да чете и пише
- когато заподозрете, че позицията на очите му не е правилна
- когато има предшественици с проблеми със зрението в семейството
- когато детето навърши 2-3 години, за пълнен преглед на очите дори и да няма нищо обезпокояващо

Късогледството, астигматизмът и далекогледството са най-често срещаните проблеми със зрението при децата.

Според Американската Офталмологична Академия проблемите със зрението като късогледството, далекогледството и астигматизма афектират върху повече от 20% от децата в ученическа възраст. Това означава, че едно на всеки четири деца страда от някакъв проблем с очите. Тези проблеми могат да бъдат в следствие и на голямото интелектуално напрежение, под което се намират децата. Телевизора и компютъра изискват много от зрителната система на детето и в някои случаи нарушава нейното развитие.
Най-често срещаните заболявания са:
o Късогледство – детето не вижда добре предмети или хора, които се намират далече. Обикновено то присвива очи, за да види нещо в далечината. Децата често притварят очи, за да фокусират по-добре.
o Астигматизъм – образа, който вижда детето не е правилно фокусиран. Обикновено причината е, че лещата на окото не е правилна и пречупва светлинните лъчи в една плоскост по-силно отколкото в друга.
o Далекогледство – детето не вижда добре предмети и хора, които се намират наблизо. Често заради непрекъснатото напрягане на очите, детето има главоболие и болки в очите, сълзене и често мигане.

Развитието на зрението на детето според възрастта

Няма съмнение, че превенциата е най-доброто средство.затова родителите трябва да са винаги нащрек за зрението на децата си. Нужно е да познават развитието на зрението според възрастта, защото така ще се вземат навреме адекватните мерки за решаването на конкретния проблем.
При деца между 3 и 5-годишна възраст – най-често уменията за писане и четене са вече развити след навършването на 4 години. Детето ще използва зрението си, за да чете и пише, като следи с очи от ляво надясно.

За да му помогнете да развие повече зрението си можете да предложите на детето някои упражнения:


- накарйте детето да следва начертани на една дъска линии от горе надолу, от ляво надясно и по диагонал
- стимулирайте връзката между знание и зрение като играете с магнитни букви и цифри
- покажете му как да движи очите си от ляво надясно за да чете, като му сложите пръста на всяка думичка, която четете
- посочвайте на детето предмети, които то трябва да назове
- развийте у него асоциацията на снимка на предмет с реалния такъв
- помогнете на детето да координира око-ръка и око-крак като играете на топка
- играйте на с кубчета, редете пъзели, домино и др.
При деца между 5 и 8-годишна възраст – в този период е подходящо да следите внимателно детето си дали вижда всичко, което пише на дъската в училище и съответно, когато чете книга. Препоръчително е да:
- улеснете детето като му предоставите книги с подходящи за неговата възраст формат и шрифт
- детето трябва да учи на добре осветено място и за целта сложете бюрото му до прозорец, тъй като естествената светлина е най-доброто решение
- определете едно място, което да е специално за детето и където то да чете и пише на спокойствие
- детето трябва да е на поне 60 см разстояние от монитора на компютъра и на голямо разстояние от телевизора. Детето не трябва да стои пред компютъра или пред телевизора повече от един час дневно.

Ако забележите какъвто и да е обезпокоителен симптом в зрението на детето, не се колебайте да се свържете със специалист, който ще ви насочи и ще препоръча решение на проблема. Когато нещата са хванати навреме, се оправят по-лесно и по-бързо, а единственото, което трябва да направите е да обградите с достатъчно внимание детето си, за да не пропуснете и най-малкия детайл от неговото развитие.

 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber