Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Най-често срещаните детски страхове – как да се справим с тях

Детските страхове варират според детето и различните ситуации, които изживява. Но обикновено страховете са универсални. Започват около първата година на детето и са най-интензивни между 4 и 6-годишна възраст. В този период детето започва да се страхува от насекоми, от животни, от тъмното, от непознати хора, от светкавици и гръмотевици и т.н. В следващите редове ще изброим най-честосрещаните детски страхове:

Страх от непознати
Нужно е да обясните на детето колко е опасно да говори с непознати, но не прекалявайте, защото се постига обратния ефект и това довежда до пораждането на страхове. Научете го как да реагира в случай, че някой непознат иска да му направи нещо лошо. Вдъхнете му увереност, сигурност, научете го да е предпазливо пред непознати, но не му натяквайте страхове.

Страх от тъмното
Този страх може да е свързан с някой разказ за чудовища и вещици, който детето е чело или са му разказали. Има деца, които се чувстват по-сигурни, когато заспиват на запалена лампа. Не се противопоставяйте на това желание на детето – щом то така предпочита, уважете неговия избор и след време всичко ще отшуми.

Страх от светкавици и гръмотевици
Когато има буря, успокойте детето, че няма нищо страшно. Застанете заедно до затворения прозорец – покажете му дъжда и светкавиците и търпеливо му разкажете за природните стихии и как се получават те. Знаете, че всяко нещо си има логично обяснение, а децата ги е страх от неизвестното и от непознатото.

Страх от животни
Нормално е детето да изпита страх, когато го приближи някое непознато животно. Дистанцията трябва да се скъсява постепенно без да пришпорвате детето. Добре е да запознаете детето с видовете животни, можете да му показвате снимки, да му пускате филмчета, да му купите фигурки с различните животни.

Нощни страхове
Има деца, които заспиват, само когато при тях остане някой от родителите или пък само на леглото на мама и татко. Страхът да заспиват сами при някои деца, може да е свързан и с кошмарите, например. Избягвайте силните вълнения преди сън, а ако детето ви извика посред нощ – успокойте го търпеливо, обяснете му ситуацията и му кажете, че няма от какво да се страхува.

По принцип тези страхове се срещат при почти всяко дете и са нещо съвсем нормално, което след време отшумява и се забравя. Ако обаче забележите, че тези страхове влияят на развитието на детето, не се колебайте да потърсите помощ от специалист. Ако детето ви има някакъв страх, най-важното е да му вдъхнете спокойствие и сигурност и да му помогнете да превъзмогне страха си с много нежност и разбиране. Най-често страховете възникват между 3 и 6-годишна възраст. Тогава детето все още не разбира добре света, който го заобикаля и трудно отделя реалното от въображаемото. През първите си няколко години детето знае за съществуването на даден герой от книжките и филмите и често му се случва да си измисля “приятели” и да си създава въображаеми ситуации и случки. В повечето случаи няма място за притеснение, защото страховете могат да се отразят и добре на детето. Те могат да станат причина да се избегне и някой инцидент. Например, страх да пресече улицата, страх да не падне от люлката, страх от животни – това все са страхове, които учат детето да е по-предпазливо в ситуации, които изискват повече внимание.
Много от страховете се дължат на външната среда като филмите, разказите, историите на приятели, а други пък се основават на негативни емоции вкъщи и извън дома и служат на родителите като предупреждение, че може да съществуват ситуации на малтретиране или злоупотреба с тяхното дете.
За да помогнете на детето си първо трябва да идентифицирате от какво точно се страхува. Детските страхове не представляват сериозен проблем и когато е ясно от какво точно се страхува детето, вие лесно можете да му повлияете и да успеете заедно да превъзмогнете страха.

Как да помогнем на детето да превъзмогне страха си:


• Изслушайте внимателно детето, позволете му да изрази всичките си страхове
• Говорете с детето за страховете му. Опитайте се точно да разберете от какво се страхува
• Вдъхнете на детето спокойствие, закрила и увереност. Така детето ви ще ви има доверие и винаги ще споделя с вас
• Стимулирайте детето да изразява свободно страховете си без да се чувства засрамено. Приемайте страховете му като реални, разкажете му за вашите детски страхове
• Заедно се изправете пред проблема. Когато детето не може да направи нещо само, опитайте се да го направите заедно
• Награждавайте детето, винаги когато успее да превъзмогне даден страх, похвалете усилията му, успехите му и така ще го накарате да се чувства по-уверено
• Когато детето ви се страхува от нещо, опитайте се да го разсеете с нещо, с някоя игра или интересна играчка
• Винаги казвайте на детето истината, защото много често непознатото и липсата на информация е това, което предизвиква страховете
• Не се смейте на страховете на детето си, защото ако му се подигравате ще го направите по-неуверено
• Не предавайте на детето си вашите страхове, защото децата усещат всичко и ще се предадат и на тях

Стратегии за справяне със страха според възрастта на детето:

Деца между 4 и 5 години – разкажете му някой поучителен разказ или приказка; тръгнете от нещо познато на детето, за да му обясните непознатото.
Деца между 6 и 7 години – вдъхнете на детето сигурност, под формата на игри детето ще превъзмогне страха. Ако, например, го е страх от тъмното – играйте на детективи из тъмния коридор и така детето постепенно ще свикне с тъмнината и няма да му прави впечатление.
Деца между 8 и 10 години – на тази възраст вече може да се обясни страха и да се даде самостоятелсност на детето само да разреши проблема. Детето трябва да почувства, че страха му е безпочвен и няма от какво да се страхува. Трябва да подтикнете детето да намери свое разрешение на въпроса.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber