Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Извънкласните занимания на вашето дете

Най-важното условие, на което трябва да отговарят извънучилищните занимания, е да са под формата на забавление за детето, а не да са натоварващи за него и да са му натрапени от родителите без да е искано неговото мнение. Основното е вашето дете да се забавлява с тях и да не го затрупвате със занимания с идеята ако може то да знае всичко и да е най-добре подготвено за бъдещето. За да изберете най-подходящото занимание за вашето дете, трябва да имате предвид мнението му, неговите предпочитания, неговия характер и възможности.

Какво точно представляват извънучилищните занимания?

Първото е – детето да им се наслаждава, да го прави с удоволствие. Това са занимания на детето извън часовете в училище. Главната им цел е детето да се научи да се забавлява и в същото време да го разсеят от обичайните му задължения през деня. Тези занимания могат да са в или извън училище. Изборът зависи най-вече от това, което предлага всяко училище, от цената и от часовете и дните, в които ще се провеждат. Детето не трябва да се чувства натоварено от тези занимания, а напротив – те трябва да го забавляват, да го разсеят, да му действат успокояващо след изморителния ден в училище. Не ги изисквайте от детето, не гонете целта то да е винаги перфектно в това, с което ще се занимава. Идеята на тези занимания е не детето да стане най-добрия танцьор или тенисист, а да се забавлява от това, което прави.

Какъв тип дейност да изберем?

Изборът на извънкласно занимание зависи не само от нас, но и от мнението на нашето дете. В никакъв случай не го записвайте на нещо, само защото на вас много ви харесва. Можете да го ориентирате, да го посъветвате, но не и да му налагате нещо против волята му. Изберете дейност, която да е благоприятна за персоналното развитие на детето, да му помага във връзките му с околните, да стимулира неговите социални умения. Ако детето ви загуби интерес към заниманието и спре да ходи с удоволствие, не трябва да го задължавате – уверете се, че детето ви е напълно убедено, че не желае повече да посещава заниманието и не става въпрос само за моментен каприз.


Най-доброто извънучилищно занимание според индивидуалността на вашето дете
 
За да решим кое занимание е най-препоръчително за нашето дете, трябва да се съобразим с неговата истинска персоналност. Предлагаме ви няколко примера за ваше улеснение:

- По-плахи деца – когато става въпрос за по-плахо дете, е препоръчително да се занимава с нещо, което се прави групово, а не самостоятелно. Театърът, екипния спорт, танците и др. са много благоприятно действащи за тях занимания, тъй като ги задължават да се свързват с останалите деца, да са техни партньори и да споделят общи цели
- Малко активни деца – най-подходящите за тях занимания са индивидуалните, тъй като ги задължават да полагат повече усилия. Сред тях ще споменем индивидуалните спортове, като плуването и ските или която и да е друга дейност, която изисква индивидуални усилия като, например музиката, рисуването и т.н.
- Много активни деца – за тях най-добре е да се занимават с нещо, което ще им помогне да освободят напрежението и да се самоконтролират в решаващи ситуации. Най-подходящо за тях би било да се занимават с някакъв спорт като футбол или баскетбол, тоест дейности, които ще им помогнат да изразходват енергията си по позитивен начин и да са задължени да спазват правилата на игрите
- Изобретателни деца – тези деца предпочитат да се занимават с неща, които стимулират въображението и фантазията им, като рисуването, писането, фотографията и т.н. Това са деца, които имат нужда да поставят и да развиват идеите си

Що се отнася до типа дейност и коя за каква възраст е подходяща, пак ще изброим няколко за ваше улеснение:

Музиката е идеална за най-малките


Музиката е много важна за всеки и особено за малките деца, тъй като развива креативните възможности, а също стимулира интелектуалното и емоционалното развитие. Първият по-дълбок контакт с музиката може да стане на 2-3 годинки. Например чрез една песен могат да се развиват различни среди и ситуации: личната автономност; тялото, движението или опознаването и възприемането на самия себе си; физическата и социалната среда, приближаване до природата, културата и предметите; комуникацията; езикови познания, контролиране на израза на тялото.


Театър


След 2-годишна възраст детето вече може да започне да се занимава с театър, тъй като там играта се превръща в един педагогически инструмент, който стимулира въображението на децата. Чрез театъра се предизвиква креативността на малките деца, те вече по-лесно изразяват чувствата си. Освен това се въздейства не само на ума и паметта, но и на останалата част от тялото, защото театъра е и движение.


Рисуване


Рисуването има фундаментална роля за развитието на естетическото възпитание на детето. Добър момент да запишете детето си на уроци по рисуване е след навършване на 5 години. Уроците по рисуване включват различни познания – за различните инструменти и материали, идентификация на цветовете и техните характеристики и т.н.


Спортни занимания


Един подходящ период за започването на някакъв спорт е около 4-годишна възраст. Спортът спомага за едно много добро физическо развитие на детето, той е добър метод за развитие на здравословен начин на живот. Колективните спортове като футбол, баскетбол, волейбол научават децата да работят в екип, да умеят да се интегрират.


Най-важното нещо, което трябва да запомни всеки родител е, че извънучилищните занимания трябва да мотивират детето и да спомагат за неговото физическо и интелектуално развитие без да го натоварват. В никакъв случай не заемайте цялото свободно време на детето с безброй извънучилищни занимания, а му оставете достатъчно свободно време за игра, защото знаете колко е важна тя за всяко дете. Нека вашето слънчице да изживее пълноценно и щастливо своето детство.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber